Бирата е третата, най-популярна напитка в света след водата и чая. Тя е основна част от социалните събирания, непринудените вечеринки на барбекю и прочие. Чудите ли се понякога: Какъв е срокът на годност на бирата и какви фактори влияят на нейната трайност?
Краткият отговор е, че да, бирата се разваля , но може да издържи дълго време при подходящи условия на съхранение. Правилното съхранение на хладно и тъмно място, далеч от пряка слънчева светлина и източници на топлина е от съществено значение за запазване на качеството. Някои видове бира издържат по-дълго от други и повечето са годни далеч, след срока на годност. Когато се съхранява на стайна температура, може да се очаква бирата да издържи шест до девет месеца, след датата на годност. Охлаждането увеличава този период от време, до две години.
Кои условия развалят бирата по-бързо?
Разстояние
Дългите пътувания, увеличават възможността бирата да е била разклащана, оставяна на топлина или слънце и т.н. Като цяло местната бира е прясна бира.
Популярност
Ако вашата любима марка бира трудно се поддържа на склад, защото се продава като топъл хляб, можете да сте сигурни, че не е стояла твърде дълго, преди да я закупите.
Опаковка
Тъй като кутиите не пропускат пряката слънчева светлина и не пропускат кислорода и потенциалните замърсители, те по-добре запазват бирата свежа за по-дълго време. Ако не харесвате кутии, кафявите стъклени бутилки действат, като "слънчеви очила" и предпазват от ултравиолетовите лъчи. Зелените бутилки също са донякъде ефективни. Прозрачните бутилки предлагат, най-малка устойчивост на ултравиолетова светлина.
Температура
Как продавача е съхранявал бирата, преди да я купите е от съществено значение? Предпазването й от пряка светлина е от решаващо значение, а охлаждането ще предотврати стареенето и ще позволи на бирата да има по-добър вкус за по-дълго време.
Как да съхранявате бирата?
Съхранявайте бирата си в хладилник, за да забавите процеса на стареене и да блокирате UV светлината.
Намерете тъмно място. Ако решите да съхранявате бирата си на стайна температура, изберете хладна стая с минимални температурни промени. Идеалното място ще бъде тъмното, където директната слънчева светлина не може да огрее бирата ви. Мазето ви, може да е добър избор.
Съхранявайте бирата изправена. Избягвайте ненужното окисляване, като държите бутилките и кутиите в изправено положение в хладилника или на рафта.
Непастьоризирана бира (като много видове крафт бира) обикновено има по-кратък срок на годност, често между 3 и 6 месеца. Тя трябва да бъде съхранявана в хладилник, за да се запази свежестта си. Пастьоризирана бира (като много масови марки) може да има по-дълъг срок на годност, често до няколко години. Този вид бира обикновено е стабилна и може да бъде съхранявана на стайна температура.
Вече знаете повече за бирата. А сега вижте някои изпитани рецепти за бирени мезета, сред които:
- крокети;
Коментари