Сия Рибагина
Сия Рибагина
Мастър Шеф

Моите форумни постове

Сия Рибагина
не съм приготвяла винен или какъвто и да е друг оцет и не мога да помогна
Сия Рибагина
балсамова глазура е балсамовия крем оцет ли? Купувам си балсамов крем на елиа и много го харесвам, подходящ е за месо, зеленчуци, салати.
Сия Рибагина
всичките ги ползвам, въпреки че не харесвам много миризмата на джинджифила, и ако не беше толкова полезен нямаше да го използвам изобщо
Сия Рибагина
Значи много зависи каква е тази "класическа" туршия, защото има много класически туршии. Сурова туршия може да стане само с вода и сол, но царската туршия ще и трябва и захар и оцет
Сия Рибагина
предпочитам естествените аромати, но напоследък все повече ползвам прахообразната ванилия, бурбонската я ползвам само за най-специални сладкиши, иначе ароматизирам и с алкохол, какъвто имам от рода на ром и коняк. Цитрусовите корички са много свежи и ароматни, но трябва задължително хубаво да бъдат измити плодовете предварително, защото напоследък са пръскани и обработвани с какви ли не химикали.
Сия Рибагина
Приготвяла съм ги по много начини, скоро обаче не съм пекла ябълки. Може да се нарежат на четвъртинки и да се полеят с масло, запичат се леко, след това се изваждат и се слага малко мед и орехи, дозапичат се до карамелен цвят, стават страхотни. Също съм правила и пълнени, цели ябълки, с мед, стафиди и канела
Сия Рибагина
боровинки, грейпфрут и джинджифил - бомба от витамини и антиоксиданти
Сия Рибагина
всички ядки са полезни в ограничени количества. Достатъчни са по една шепичка дневно, за да се извлече здравословна полза от тях.
Сия Рибагина
За 20мин ще е готов, но бланшираният ориз е по специфичен, на мен ми е безвкусен и не го ползвам, освен това колкото и да го вариш все стои като недоварен, самите зърна са по твърди
Сия Рибагина
Знам че са вредни затова и не ги ползвам повече от необходимото. Бутилката става негодна за употреба, когато се ползва една и съща многократно, също не е добре да бъде изложена на топлина и слънце. Купувам си вода, пия и хвърлям. Има хора, които една бутилка я ползват всекидневно, като я доливат с вода, сокове, кафета, какво ли не съм виждала да сипват, което е ненормално
Сия Рибагина
С този въпрос ме накара да се замисля..от зеленчуците мога да се откажа лесно от моркови и целина, от плодовете не знам, нямам плод, от който да бих се отказала
Сия Рибагина
не слагам кисело зеле, няма къде да го складирам, това да ми мирише на балкона няма как просто да стане. Купувам си от плод и зеленчука, както казва Мари, хората си го правят идеално и когато ми потрябва отивам и си купувам. Имам и приятелки, които живеят в къща и си слагат зеле, те също ме снабдяват, в апартамента само киселото зеле ми липсва
Сия Рибагина
Ехх къщата ми е мечта, имаме вила, ама ми трябва нещо по близо до града и да става за постоянно живеене. Като се преместя в къща ще се родя на ново, и зеле ще си сложа и доматки ще си насадя и подправки, малее само двор ми трябва и пещ задължително )
Сия Рибагина
лелеее, Илиянка, какво правите с толкова зеле? 50кг колко време ги ядете, или правите за повече хора?
Сия Рибагина
Аз не мога да се похваля с много вкусотии на мои баби, но често пътуваме по селата и там се запознавам с много хора, които са ме черпили с какво ли не, като се почне с пача, мине се през пръжки и се стигне до прекрасни завъртяни баници, направени с много умение и търпение. Общо взето възрастните хора обичат вниманието, една усмивка и мила дума и се впускат в сладки приказки и кулинарни бабини тънкости. Имаше преди година един дядо, бяхме тръгнали към Крушунските водопади и нещо се сбъркахме, та спряхме да питаме за посоката. Той милия толкова сърдечен, покани ме да му видя градината, сам човека си поддържа, едва ходи, но всичко му изпипано, напълни ми една торба с домати, буркан с мед, овче кисело мляко и чушки. Беше си сготвил яйца с лук и домати, нещо като миш маш и почна в паничка да ми сипва, пробвай та пробвай, е не знам какво беше сложил, обаче такава вкусотия не съм опитвала никога, като попитах той ли го е готвил и ми отговори: ей с тея две ръце го рязах и бърках, а като попитах какви подправки е сложил той каза "солчица и здраве"
Сия Рибагина
Приготвяла съм много неща със стар хляб- баници, торти, сладкиши, ако е по малко количество го изсушавам за галета
Сия Рибагина
Оо да, съгласна съм Веси, и аз често го ползвам, харесвам аромата му, напоследък ползвам много и ром, понеже шишето с коняк беше изпито на домашна сбирка, като ги видях как мъжете седят, гледат мач и коняка разсипан по чашите им сърцето ме заболя, изпиха ми сладкишите ) Сега като привърша рома, пак ще си взема
Сия Рибагина
Използвам го за яхнии, за месо и ястия с домати. Много хора го слагат за щяло и нещяло, наистина има силен аромат и трябва да се внимава с него.