Gotvach.bg»Кулинарна мрежа»мима димитрова»Моите форумни постове
мима димитрова
мима димитрова
Новак

Моите форумни постове

мима димитроваРомантична вечеря вкъщи , съвети
Трогнах се от искреното Ви желание за този чудесен жест и ще споделя своето виждане. Вечерята може и да се е състояла вече, но тя не бива и няма да бъде единствена. Не започвайте с бялото вино - то ще върви чудесно после с морските дарове. Пък и салатата е хубава, но не върви с бяло вино. След работа Вашата приятелка ще се нуждае от едно отпускащо питие - напр. джин с тоник, лимон и лед - отпускащо, но обезателно с лед, който пък освежава в комбинация с лимона. Морските дарове са и моя слабост, но като основно ястие, особено вечер, са тежички за стомаха. Същото се отнася и за десерта - сметаната и шоколадът вечер натоварват допълнително, освен ако не са единствено кулинарно "заиграване", което от своя страна изисква време и пълно отпускане. И тъй като казвате, че тя не обича натруфени неща, може да минете на свеж вариант плодова салата от различни плодове, подходящо съчетани. Нали не искате в края на вечерята освен умората, да и тежи и от храната... Изборът, разбира се е Ваш, но не забравяйте едно много важно нещо - сирене или различни видове сирена. Ще се изненадате колко добре се съчетават и със салати, и с основни ястия, и с плодове. И най-важното - подредете семпло и красиво масата и всяко блюдо. Не забравяйте цветята - малък, нисък букет от ситни цветчета в стъклена купичка и една-две неголеми свещи. Музиката да е тиха, жизнена, но нежна - при нас жените цветята и музиката са най-важни. Не забравяйте, че като домакиня, тя със сигурност е приготвяла и по-добри ястия... :y:
мима димитроваВъпрос относно подквасване на кисело мляко
Здравейте! Не знам какво имате предвид с "домашна закваска". Доброто кисело мляко се прави със специална закваска, изготвена в лаборатория. Това са чисти щамове, които няма как да се получат в домашни условия. Фирмите с добри млека на пазара ползват такава закваска, съответно аз ползвам тези млека за закваска./Не споменавам марки, не е коректно, а мисля, че не е и разрешено./ Млякото ми става перфектно - начинът на приготвяне е като Вашият. Не трябва обаче да си отделяте закваска от приготвеното от Вас кисело мляко, или ако го направите - най-много веднъж. Условията у дома не са лабораторни, съдовете не са стерилни и ние не сме специалисти. В млякото у дома попадат и други бактерии, които променят неговата микрофлора, съответно консистенцията, вкуса и др. Веднага завивам съда с топли, вълнени материи, които поддържат температурата, съотв. ферментацията. Проверявам след около 3 часа - киселинността да е близка до познатата ни, слагам веднага в хладилник, за да спре ферментацията. Надявам се, да съм била полезна. :y:
мима димитроваКога да солим ястията?
Благодаря, tin! Отдавна имах нужда от тази информация. Смятам, че е много важно за ястието как и кога се осолява. Имам въпрос - кога се слага солта при варенето на боб за обикновена яхния или бобена чорба-все бъркам, а се оказва, че е важно . Имам познати, които слагат кромида, солта и боба да врат заедно, други запържват и карат в съвсем друг ред... Справям се с по-сложни ястия, а един фасул не мога да сготвя както трябва. Ще ти бъда благодарна за съвета. Поздрави ! :kiss:
мима димитроваТърся рецепти за бухти и капама
Капама при нас е нещо различно от рецептата на tin. Ето нашата капама: Див заек, без вътрешностите, се нарязва на порции, колкото длан. Престояват 2-3 часа във вода с около 100 мл оцет и една чаена лъжичка лимонов сок - течността трябва да покрива месото. После се измива с вода. Нарязваме на едри, широки полумесеци 5-6 големи глави кромид, добавяме 5-6 малки главички стар чесън, 4 чаени лъжички червен пипер, сол на вкус, 10-15 зърна черен пипер, 2-3 дафинови листа, 1/2 чаена чаша зехтин или олио. Объркваме добре с ръце тези съставки. В тенджера под налягане редим: пласт от микса, пласт месо, като завършваме с микс. Наливаме голяма чаша червено вино и 1 чаша вода. Затваряме тенджерата и варим на умерен огън около час. Още по-вкусно става в глинен съд.
мима димитроваТърся рецепти за бухти и капама
По същата причина и аз рядко правя оригинала с див заек, но съм пробвала с домашен заек или с нетлъсто свинско месо. С усет, фантазия и интерпретация се получава много вкусно ястие, а чаша червено вино към него дава настроение и добър апетит. Наздраве. P.S. Уважавам подправките, разчитам на тях - балансираното им дозиране може да оправи много неща. :y:
мима димитроваТърся рецепти за бухти и капама
Ястието, което в дома ни наричахме "капама", присъства в най-ранните ми спомени. Приготвяше го баща ми и вероятно е наследил рецептата от единия ми дядо, който е имал хан на, може би най-оживения път за Гърция, много близо до границата. Хан са наричали по тези места гостилница, в която се сервира кафе, в джезве върху горещ пясък, домашни ястия и питиета, а също се предлагат стаи за нощувка. Трите имена на дядо ми са гръцки - и сега имаме роднини наблизо в Гърция със същата фамилия. Може би там някъде е нишката. Впрочем баща ми запържваше лука - без да го зачервява, но и без излишна вода в него. Аз промених това в стремежа си към по-здравословно готвене - така то загуби малко от пикантния си вкус. При честите ми пътувания в Гърция обменям рецепти с роднини и познати. Освен това, като журналистка и преводачка от гръцки, превеждах рецепти от техни списания за централен български вестник, в който работех. Някои от тях приличаха твърде много на италиански, но моите основни рубрики бяха други. След като прочетох вашите сведения за странстванията на едно ястие, разбрах колко е интересно в културно-исторически план. Кулинарията е част от културата на един народ, а носи в себе си и характеристики като темперамент, нрави, обичаи, бит. Благодаря, че извикахте в мен тези размисли, които ме мотивират за нови търсения.
мима димитроваКоя е най-успешната диета
Консултирайте се с лекар, или поне в ИНТЕРНЕТ вижте какво може да причини английската сол, при това в комбинация с такова количество киселини от цитрусите. Магнезиевият сулфат /английска сол/ се съдържа в човешкото тяло, растенията, морската сол и др. Всяко предозиране е вредно. А от тези ударни дози направо настръхвам. Последиците може да се появят по-късно, но вярвайте ми, те са много лоши. Пострада моя близка. Без подробности. Всеки може да почете повечко, преди да започне експерименти със здравето си. /По повод предложена диета със сок от цитруси и английска сол НА ГЛАДНО!/. Няма име и дата на регистрация на потребителя за по-точно ориентиране.