Моите форумни постове

Величка Щърбанова
Виждала съм баба как го прави. Катъка не е нищо друго освен овче прясно мляко и сол. Приготвя се когато прегарят овцете, тогава е най- гъсто и маслено! Вари се на водна баня с часове, като се бърка с дървена лъжица. Сгъстява се, става по-плътно. Оставя се на хладно, най често в мазето и всеки ден по няколко пъти се разбърква с лъжица, за да стане гладък катъка. След 10 дни се премества в глинен съд с капак. Оставя се да зрее, но всеки ден се бърка поне по веднъж! Там си ферментира. не си мислете че се е развалил! След като премине ферментацията вкусът му е като на овче сирене. Много е хубав! Тогава вече преместете гърнето в хладилник. Може да го разсипите и в стъклени буркани с капак. Това по магазините не е никакъв катък!
Величка Щърбанова
Чийзкейковете са много разнообразни. Рецепти бол. Аз харесвам моя си вариант - малко по-нискокалоричен. Основата си е основа, но крема ми е основно от кашкавалена извара, пудра захар и малко сладкарска сметана. Отгоре съм правила заливка със боровинки, ягоди, смокини, кайсии, шоколад.
Величка Щърбанова
Тали :Пататник и качамака са емблематични ястия за Родопите. Основните съставки на пататника са картофи,джоджън и кромид лук,като освен тях според предпочитанията се добавят сирене,яйца,масло и т.н. Не по малко важни за традиционния пататник са и корите ( има много варианти и без кори),като те се замесват от брашно,сол и вода. Пататника се пече върху печка на дърва,като се обръща за да се изпече и от двете страни. Много прости,семпли и достъпни съставки, съчетани по уникален начин,който ти позволява да се докоснеш до бита и културата на ропчанина,това е пататника. По-точно описание от това неможе да бъде! Живях 6 години в Смолян и това е вярната рецепта! Само да отбележа, че в някои краища на Родопите го правят и с варен картоф. Най-сложното при приготвянето на пататника е обръщането! Вкусотия си е!
Величка Щърбанова
В буркан със малко сол.
Величка Щърбанова
Между 3 и 5 минути, - колкото да си променят цвета и изваждам от водата.
Величка Щърбанова
Готвя сух жълт грах. Аз не го накисвам предварително.Отбелязвам само, че го готвя в мултикукър!
Величка Щърбанова
За мен е без значение, каква ще е жива или гранулирана. Използвам каквато имам в наличност.
Величка Щърбанова
От години ги правя в пластмасови бутилки, както сте описали. Много рационален начин на консервиране е.
Величка Щърбанова
Ползвам петмез от рожков, стевия, фурми.
Величка Щърбанова
Ползвам петмез от рожков, стевия, фурми.
Величка Щърбанова
На пъпеша му викат пипон, а на динята карпуз
Величка Щърбанова
Харесвам домашно сирене - краве, овче, козе.
Величка Щърбанова
Предпочитам лапад! Харесвам и спанак, но лапада ми е в двора!
Величка Щърбанова
В Родопите на манголда му викат целогодишен спанак. На времето колежка ми носеше манголд от село. Аз го оприличавам на листа от цвекло.
Величка Щърбанова
Ариана с малина
Величка Щърбанова
Предпочитам киселото мляко да е в заливката. Като допълнение към мусаката не ми допада.
Величка Щърбанова
Никога. Аз и за един ден не правя меню. Импулсивна съм в готвенето....
Величка Щърбанова
Всички вкъщи ги харесват със сладко. Аз понякога смесвам вкусовете сладко-солен.