Величка Щърбанова
Мастър Шеф
Моята стенаРецепти532Снимки1378Статии3Съвети8Коментари231Форумни теми15Постове във форума233За менИзпрати съобщениеточки25230
Виждала съм баба как го прави. Катъка не е нищо друго освен овче прясно мляко и сол. Приготвя се когато прегарят овцете, тогава е най- гъсто и маслено!
Вари се на водна баня с часове, като се бърка с дървена лъжица. Сгъстява се, става по-плътно. Оставя се на хладно, най често в мазето и всеки ден по няколко пъти се разбърква с лъжица, за да стане гладък катъка. След 10 дни се премества в глинен съд с капак. Оставя се да зрее, но всеки ден се бърка поне по веднъж! Там си ферментира. не си мислете че се е развалил! След като премине ферментацията вкусът му е като на овче сирене. Много е хубав! Тогава вече преместете гърнето в хладилник. Може да го разсипите и в стъклени буркани с капак. Това по магазините не е никакъв катък!
Чийзкейковете са много разнообразни. Рецепти бол. Аз харесвам моя си вариант - малко по-нискокалоричен. Основата си е основа, но крема ми е основно от кашкавалена извара, пудра захар и малко сладкарска сметана. Отгоре съм правила заливка със боровинки, ягоди, смокини, кайсии, шоколад.
Тали :Пататник и качамака са емблематични ястия за Родопите. Основните съставки на пататника са картофи,джоджън и кромид лук,като освен тях според предпочитанията се добавят сирене,яйца,масло и т.н. Не по малко важни за традиционния пататник са и корите ( има много варианти и без кори),като те се замесват от брашно,сол и вода. Пататника се пече върху печка на дърва,като се обръща за да се изпече и от двете страни. Много прости,семпли и достъпни съставки, съчетани по уникален начин,който ти позволява да се докоснеш до бита и културата на ропчанина,това е пататника.
По-точно описание от това неможе да бъде! Живях 6 години в Смолян и това е вярната рецепта! Само да отбележа, че в някои краища на Родопите го правят и с варен картоф. Най-сложното при приготвянето на пататника е обръщането! Вкусотия си е!
От години ги правя в пластмасови бутилки, както сте описали. Много рационален начин на консервиране е.