Моите форумни постове

Величка Щърбанова
Предпочитам презрелите банани- имат по-голяма сладост.Не съм чела, като има кафяви петна по обелката да са вредни... Използвам ги за кремчета, смутита, направата на сладкиши и бисквитки като естествен подсладител.
Величка Щърбанова
Ако рецептурата е с някаква специфика и е от важност точния грамаж - тогава съм много стриктна по отношение на грамирането! Иначе си готвя обичайно "на око", така както кълцам гъби или лук без да гледам ножа.... Готвенето без спазване на грамажи си е живо кулинарно предизвикателство!
Величка Щърбанова
Аз съм пушачка „ от запаса”
Величка Щърбанова
Вързвам си косата задължително. На работа шапката е задължителна!
Величка Щърбанова
Преди години на село открих буркан с мед, който беше на 20 години! Стоеше си отгоре на бюфета в кухнята. Нищо му нямаше. Единствено цвета му беше леко потъмнял.
Величка Щърбанова
Суровите са за предпочитане, но и печени хапвам.
Величка Щърбанова
Пържени картофи заляти обилно с таратор!!!.... Оказа се много вкусно!
Величка Щърбанова
LAVA предлагат уникални съдове!!! Бях спечелила миналата зима от тяхна игра едно мини чугунено грил тиганче и съм във възторг! Та за медните съдове - много са скъпи, вярно е. И аз искам да имам, но не мога да си го позволя. Навремето нашите баби са готвели в такива съдове. И си спомням моята баба имаше такива тигани- с висока извита дръжка. Най-много да си позволя да си купя джезве за кафе, то няма да е чак толкова скъпо.
Величка Щърбанова
Харесвам нар в зелената салата. Иначе от Турция ми донесоха Редукция от нар - основно за салати я ползвам и за пилешки крилца на фурна.
Величка Щърбанова
Ползвам брашно от рожков за направа на сладкиши, кремове, здравословен шоколад. Заместител е на какаото. Ползвам и петмез от рожков - за палачинки, за подслаждане на кисело мляко и десерти. има карамелено какаов вкус.
Величка Щърбанова
Аз повече се радвам на посуда, ел уред, или някаква кулинарна джаджа, отколкото на парфюм, дреха... Обичам да подарявам практични нещица за в кухнята и аз самата!
Величка Щърбанова
Идеята си струва! Направих си труда да прочета всички коментари!... Различни гледни точки, различни мнения. Нормално е според мен. Всички, НИЕ, които сме Тук обичаме кулинарията! Нека да се забавляваме и да ни е интересно!
Величка Щърбанова
Става дума за мусака с кайма и картофи, нали? Никога не пържа нищо. Знам, че е по-вкусно, но пък аз предпочитам здравословния вариант. Всички съставки в суров вид се омесва много добре. Добавя се вода, колкото да покрие продуктите и се пече. Когато е готова, поливам отгоре със заливка и запичам отново до готовност.
Величка Щърбанова
Казват, че няма разлика между бяла и кафява захар. Или поне не вярват.
Величка Щърбанова
Най си обичам салата от домат, овче сирене и зехтин. Може и с магданозено песто.
Величка Щърбанова
Очарована съм от меланж пипера! Слагам го на меса, но и на най-обикновен гювеч си пасва идеално.
Величка Щърбанова
Освен всички изброени по-горе харесвам Сирене по шопски. В гювече слагам домат, сирене, чушка, колбас, яйце....и каквото разполагам и в микровълновата.
Величка Щърбанова
Виждала съм баба как го прави. Катъка не е нищо друго освен овче прясно мляко и сол. Приготвя се когато прегарят овцете, тогава е най- гъсто и маслено! Вари се на водна баня с часове, като се бърка с дървена лъжица. Сгъстява се, става по-плътно. Оставя се на хладно, най често в мазето и всеки ден по няколко пъти се разбърква с лъжица, за да стане гладък катъка. След 10 дни се премества в глинен съд с капак. Оставя се да зрее, но всеки ден се бърка поне по веднъж! Там си ферментира. не си мислете че се е развалил! След като премине ферментацията вкусът му е като на овче сирене. Много е хубав! Тогава вече преместете гърнето в хладилник. Може да го разсипите и в стъклени буркани с капак. Това по магазините не е никакъв катък!