Величка Щърбанова

Мастър Шеф
Моята стенаРецепти537Статии3Съвети8Коментари232Форумни теми16Постове във форума233За менИзпрати съобщениеточки26137

На първо място естествено е българската! Харесвам по малко китайска, италианска, руска, мексиканска.

Вярно, че трябва да се позамисли човек! Честно казано, мислех си, че ако не помага - не може и да навреди!....

Въпрос на препочитания и гледна точка. Харесвам и предпочитам домашните варианти. 


Правих го преди време, но без шамфастък и някои други подробности... Интерересен вкус се беше получил! 


Съгласна съм, няма как да е същия вкус.... Просто нямах някои съставки.. И моето беше импровизация! 


Опитвам се. Но ми е сложно... Като работя в кухня....
Иначе от 3 дни 80% от храната ми е салата от цвекло, моркови и ябълка, овкусена с мъничко зехтин и лимонов сок. Сладичкото ме изкушава мен, пък и се занимавам с готвене!.... 







Аз накисвам бланширания ориз във хладка вода за 15 мин., отцеждам и тогава го готвя. Ползвам го за определени ястия. Той не е за всичко!

Ние в България нямаме голям опит за готвене с авокадо. Гледала съм обаче клипчета - авокадо с пълнежи и запечено на грил, вегански рецепти...
Аз лично съм правила импровизация на шоколадова веган торта по рецепта на шеф Силвена Роу, в блатовете на която има 3 бр. авокадо.

Много рядко. Основно за сладкиши, кремчета и фламбета.

Задължително слагам по 1 дафиново листче във винен кебап.
Някой има ли опит при отглеждане на дафинов лист в саксия?

Предимно за салатки и съставка на фреш го ползвам. Случи ми се обаче веднъж да опитам и чипс от червено цвекло в заведение! Интересно на вкус и хрупкаво беше. 


Майка ми, навремето приготвяше от листата сармички на фурна. С кисело мляко, сервирани... мммм.... 


Преди няколко години големият ми син гостува за 10 дни в дома на негов връстник в Германия. На следващото лято съответно германчето пристигна вкъщи. Беше по някаква програма. Наложи се да си взема едноседмичен отпуск (тогава работех на морето в кухнята на голям хотел) за да върна жеста на немското семейство спрямо грижите и вниманието към моето дете предишното лято.
Посрещнахме двете деца на двора под лозата с отрупана българска трапеза. Синът ми направи изключителна презентация на българската баница и домашното кисело мляко. Гостенчето поиска разрешение да снима и извади скъп фотоапарат... През цялото време на пребиваването му в България, освен екскурзиите организирани от училището аз вкъщи всеки ден приготвях по нещо традиционно - шопска салата, тутманик, таратор, печено агне на пещ, разни ястия сготвени в сач, на керемида, гювечета..... Детето постоянно снимаше! Един ден майка му, го потърси по моя скайп, но дечурлигата още не се бяха прибрали след поредната екскурзия. Криво ляво с помощта на гугъл-преводач водехме нелош диалог. Немкинята не спираше да ми благодари за гостоприемството и вниманието към детето и. Оказа се, че то е изпращало снимките на семейството си и те са останали впечатлени! Предишното лято те грабнаха акъла на моят син с много неща при неговото гостуване, просто имаха добри финансови възможности! Аз пък успешно им взех акъла с традиционната българска кухня!
Седем години след това двамата продължават да се чуват!....




