Gotvach.bg»Кулинарна мрежа»Мартина Тракова»Моите форумни постове
Мартина Тракова
Мартина Тракова
Помощник Готвач

Моите форумни постове

Мартина ТраковаСпецифики при готвенето на червена леща
Червената леща е готова за 20 мин,за разлика от другата,която изисква поне 40 мин.
Мартина ТраковаНов формат на кулинарния ни конкурс с мноого награди
Много добре измислено,харесва ми.По този начин ще се спестят доста кавги и разправии
Мартина ТраковаКатък или крокмач?
Катък е едно ,а крокмач е друго.Знам ,че става от мляко преди да"прегори"овцата.Рецептата е като за подквасено мляко,но в самото мляко не може да се захване и става кремообразно с резлив вкус.Иначе бих хапнала!
Мартина ТраковаКатък или крокмач?
Катък или крукмач (крукмач, куртмач, катмач) е млечен продукт със солено-кисел вкус.[1] Думата е от турски произход, означава "добавка". Названието всъщност се използва за няколко продукта с подобен вкус, но получени по различен начин. Традиционно катък се прави от най-гъстото овче мляко през август. Млякото се вари на водна баня, след което се оставя на тъмно и хладно място. Разбърква се през няколко часа, дни под ред. Посолява се, не се слага сирнище. Полученият продукт е дълготраен и може да се използва в продължение на няколко месеца. С цел получаване на по-гъст продукт, преди заквасването овчето мляко се вари на бавен огън в продължение на няколко часа. Продуктът е най-разпространен в южните части на България. Традицията за приготвяне на катък в този край е, заготовката да се сложи за отлежаване в глинена стомна при непроменяща се температура, като за най-подходящо се посочва кладенец. Така приготвената смес отлежава дълго, а в някои случаи дори над шест месеца. През времето, в което продуктът отлежава, млякото се сгъстява и придобива специфичен резливо-кисело-солен вкус. След изваждането му от кладенеца, стомната се чупи и продуктът се консумира директно без обработка. В наши дни катък се нарича и просто повече или по-малко хомогенна смес от кисело мляко и овче сирене с евентуална добавка на масло. Това, разбира се, няма качествата на оригиналния продукт. Под името катък се намират и разновидностите на млечната салата, приготвяна с катък. Обикновено включва съставки като овче сирене, месести чушки (и/или краставици, може и кисели краставички), чесън, олио, печени орехи. Обикновено се сервира като мезе към ракията. ТУЙ ГО КАЗА ЧИЧКО ГУГЪЛ!
Мартина ТраковаСалати с домашно приготвена майонеза или с готова от магазина?
Не приготвям домашна,използвам от магазина и то само за руска салата.
Мартина ТраковаКак правилно да почистваме и готвим гъби печурки
Изчетквам или обелвам.Гъба не се мие.Гъбата попива много вода и при пържене тази вода първо трябва да се изпари .Това значи ,че гъбата се вари,а не се пържи. :evil:
Мартина ТраковаКолко да стерилизираме боба в консерви?
Има значение след варене на каква температура ще изстива.Да не е топло като цяло времето.Нарича се бомбаж или бомбиране.Има ли семки,люспи .. всичко това е предпоставка за вкисване плюс топло време.
Мартина ТраковаКолко да стерилизираме боба в консерви?
Не само грах и боб.Патладжан,тиквички,домати,чушки.И като го видиш,че се е запенило и мъкаааа,чак ти се реве. :cry:
Мартина ТраковаХаванче или преса за чесън да ползвам?
Може и да се настърже на ренде.Колкото по -ситно,толкова повече аромат.Ползвам и трите (хаванче,ренде и преса)
Мартина ТраковаС какви ястия комбинирате шампанско?
Не купуваме,освен за Нова година.След като остане го комбинирам много добре с едни свински ребърца или пържолки. :love: :love:
Мартина ТраковаКолко често ходите на ресторант?
Ходим често,веднъж в седмицата.Това,което се готви в къщи е по -евтино,но сервираш,от сервираш,миеш си чинийките.А и трябва да си го приготвиш.Просто в ресторанта или кръчмата прекарваш приятно с приятели.
Мартина ТраковаПроблеми и липсващи функции за мобилната версия на сайта.
Звездичките дават рейтинг,но някой хора ги ползват за съботаж.Хубава рецепта примерно,ама що да не ѝ бутнем рейтинга и кликат на една звезда. :x: :x: Пиша си нормално ,но не мога да качвам снимки.
Мартина ТраковаИма ли измама от страна на участниците ?
Този въпрос е малко с цел интрига.Има да,даже мога да изброя няколко.Ще се въздържа,защото няма смисъл.След като е публикувано и е одобрено,какво повече може да искаме?!
Мартина ТраковаИма ли измама от страна на участниците ?
Писах ,че е интрига,защото ако се вземе да се пише кой ,какво ,защо....Нали се сещаш какво ще стане.Всеки прави каквото си иска.Има ИЗМАМА,ДА!И какво от това?
Мартина ТраковаКое ястие готвите най-често вкъщи?
Не знам какво готвя най често,но май все се въртя около картофите. Картофи на фурна,пържени,варени и т.н. :love:
Мартина ТраковаХрани - Унищожители на калории
Чувала съм за грейпфрута,за другите не знам.
Мартина ТраковаПравили ли сте захарно тесто ? Напишете рецепта
Не съм пробвала.Това не е ли нещо като роял айсинга?