Мартина Тракова
![Мартина Тракова](https://gotvach.bg/files/avatars/p_20160113_122057_39030.webp)
Помощник Готвач
Моята стенаРецепти138Статии1СъветиКоментари180Форумни теми16Постове във форума448За менИзпрати съобщениеточки3188
![Мартина Тракова](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20160113_122057_39030.webp)
Червената леща е готова за 20 мин,за разлика от другата,която изисква поне 40 мин.
![Мартина Тракова](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20160113_122057_39030.webp)
Много добре измислено,харесва ми.По този начин ще се спестят доста кавги и разправии
![](/files/icons/smilies/16.png)
![](/files/icons/smilies/18.png)
![](/files/icons/smilies/16.png)
![Мартина Тракова](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20160113_122057_39030.webp)
Катък е едно ,а крокмач е друго.Знам ,че става от мляко преди да"прегори"овцата.Рецептата е като за подквасено мляко,но в самото мляко не може да се захване и става кремообразно с резлив вкус.Иначе бих хапнала!
![](/files/icons/smilies/18.png)
![](/files/icons/smilies/3.png)
![](/files/icons/smilies/18.png)
![Мартина Тракова](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20160113_122057_39030.webp)
Катък или крукмач (крукмач, куртмач, катмач) е млечен продукт със солено-кисел вкус.[1] Думата е от турски произход, означава "добавка".
Названието всъщност се използва за няколко продукта с подобен вкус, но получени по различен начин. Традиционно катък се прави от най-гъстото овче мляко през август.
Млякото се вари на водна баня, след което се оставя на тъмно и хладно място. Разбърква се през няколко часа, дни под ред. Посолява се, не се слага сирнище.
Полученият продукт е дълготраен и може да се използва в продължение на няколко месеца. С цел получаване на по-гъст продукт, преди заквасването овчето мляко се вари на бавен огън в продължение на няколко часа. Продуктът е най-разпространен в южните части на България. Традицията за приготвяне на катък в този край е, заготовката да се сложи за отлежаване в глинена стомна при непроменяща се температура, като за най-подходящо се посочва кладенец. Така приготвената смес отлежава дълго, а в някои случаи дори над шест месеца.
През времето, в което продуктът отлежава, млякото се сгъстява и придобива специфичен резливо-кисело-солен вкус. След изваждането му от кладенеца, стомната се чупи и продуктът се консумира директно без обработка.
В наши дни катък се нарича и просто повече или по-малко хомогенна смес от кисело мляко и овче сирене с евентуална добавка на масло. Това, разбира се, няма качествата на оригиналния продукт.
Под името катък се намират и разновидностите на млечната салата, приготвяна с катък. Обикновено включва съставки като овче сирене, месести чушки (и/или краставици, може и кисели краставички), чесън, олио, печени орехи.
Обикновено се сервира като мезе към ракията. ТУЙ ГО КАЗА ЧИЧКО ГУГЪЛ!
![](/files/icons/smilies/16.png)
![](/files/icons/smilies/16.png)
![](/files/icons/smilies/16.png)
![](/files/icons/smilies/16.png)
![](/files/icons/smilies/16.png)
![Мартина Тракова](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20160113_122057_39030.webp)
Не приготвям домашна,използвам от магазина и то само за руска салата. ![](/files/icons/smilies/3.png)
![](/files/icons/smilies/3.png)
![Мартина Тракова](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20160113_122057_39030.webp)
Изчетквам или обелвам.Гъба не се мие.Гъбата попива много вода и при пържене тази вода първо трябва да се изпари .Това значи ,че гъбата се вари,а не се пържи. :evil:
![Мартина Тракова](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20160113_122057_39030.webp)
Има значение след варене на каква температура ще изстива.Да не е топло като цяло времето.Нарича се бомбаж или бомбиране.Има ли семки,люспи .. всичко това е предпоставка за вкисване плюс топло време.
![Мартина Тракова](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20160113_122057_39030.webp)
Не само грах и боб.Патладжан,тиквички,домати,чушки.И като го видиш,че се е запенило и мъкаааа,чак ти се реве. :cry:
![Мартина Тракова](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20160113_122057_39030.webp)
Може и да се настърже на ренде.Колкото по -ситно,толкова повече аромат.Ползвам и трите (хаванче,ренде и преса)
![Мартина Тракова](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20160113_122057_39030.webp)
Не купуваме,освен за Нова година.След като остане го комбинирам много добре с едни свински ребърца или пържолки. :love: :love:
![Мартина Тракова](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20160113_122057_39030.webp)
Ходим често,веднъж в седмицата.Това,което се готви в къщи е по -евтино,но сервираш,от сервираш,миеш си чинийките.А и трябва да си го приготвиш.Просто в ресторанта или кръчмата прекарваш приятно с приятели. ![](/files/icons/smilies/20.png)
![](/files/icons/smilies/20.png)
![Мартина Тракова](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20160113_122057_39030.webp)
Звездичките дават рейтинг,но някой хора ги ползват за съботаж.Хубава рецепта примерно,ама що да не ѝ бутнем рейтинга и кликат на една звезда. :x: :x: Пиша си нормално ,но не мога да качвам снимки. ![](/files/icons/smilies/3.png)
![](/files/icons/smilies/3.png)
![Мартина Тракова](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20160113_122057_39030.webp)
Този въпрос е малко с цел интрига.Има да,даже мога да изброя няколко.Ще се въздържа,защото няма смисъл.След като е публикувано и е одобрено,какво повече може да искаме?!
![Мартина Тракова](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20160113_122057_39030.webp)
Писах ,че е интрига,защото ако се вземе да се пише кой ,какво ,защо....Нали се сещаш какво ще стане.Всеки прави каквото си иска.Има ИЗМАМА,ДА!И какво от това?
![Мартина Тракова](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20160113_122057_39030.webp)
Не знам какво готвя най често,но май все се въртя около картофите.
Картофи на фурна,пържени,варени и т.н. :love:
![](/files/icons/smilies/3.png)
![](/files/icons/smilies/3.png)