Gotvach.bg»Съвети»За какво е полезно цвеклото?

За какво е полезно цвеклото?

За какво е полезно цвеклото?

Цвеклото е много вкусен зеленчук, а също така и много полезен. За кулинарна употреба се използва само корена на цвеклото. Както знаем то има силно изразен червен цвят. Може да се хапва сурово, в салати, или пък да си направите сок от цвекло.

В Източна Европа слагат цвекло в студена супа от цвекло. Освен корена, листата на този зеленчук също стават за ядене. Могат да бъдат приготвени, както варени, така и на пара, като вкуса и текстурата им много прилича на тези на спанака. Листата на цвеклото са богати на антиоксиданта бета каротин. Пигменти, които се казват бетацианили, придават на цвеклото наситеният червен цвят.

Хранителни стойности на цвеклото

В 100 грама сурово цвекло се съдържат:

- енергия - 43 килокалории;

- въглехидрати - .56 гр;

- захар - 6.76 гр;

- диетични фибри - 2.8 гр;

- мазнини - 17 гр;

- протеин - 1.6 гр;

- витамин А - 2 гр

- тиамин - 0.31 мг;

- витамин В2 - 0.4 мг;

- ниацин - 334 мг;

- пантеонова киселина - 155 мг;

- витамин В6 - 0.67 мг;

- фолиева киселина - 109 мг;

- витамин С - 4.9 мг;

- калций - 16 мг;

- желязо - 80 мг;

- магнезий - 23 мг;

- фосфор - 40 мг;

- калий - 325 мг;

- цинк - 35 мг;

Употреба на цвеклото в миналото

- В Древна Гърция и Древен Рим са използвали цвеклото като средство за сваляне на температура. В Европа, по време на така наречените "тъмн" векове сокът от цвекло е бил препоръчван на хора, които не били в състояние да консумират твърди храни;

- В Древен Рим вярвали, че ако един мъж и една жена ядат от едно цвекло, ще се влюбят един в друг;

- Около 800 г. пр. н.е. в един асирийски текст било описано цвеклото, което растяло във висящите градини на Вавилон;

- Според китайската медицина, цвеклото има силата да укрепва сърцето, да уравновесява тялото, да пречиства кръвта. Сокът от цвекло се препоръчва на жени, които са в менупауза;

- Сокът също помага за добрата работа на черният дроб, бъбреците, жлъчния мехур, далака и червата.

Стимулира лимфната и укрепва имунната система, особено, когато се бори с вируси и настинки.

Ползи за здравето от цвеклото

Цвеклото отдавна е известно със своите ползи за нашето здраве. Както и другите кореноплодни, така и цвеклото е лесно за съхранение през зимата. За жалост обаче, цвеклото не е ежедневна част от нашето меню.

Ето за кои състояния помага цвеклото:

1. Анемия - в цвеклото се съдържа значително количество желязо и това го прави идеално за хора, страдащи от желязо-дефицитна анемия. Също така желязото помага за регенериране и активиране на червените кръвни телца.

2. Атеросклероза - сокът от цвекло много добре се справя с неорганичните струпвания на калций, като ги разтваря. Тези струпвания причиняват втвърдяване на артериите и намалява тяхната еластичност. Сокът от цвекло подобрява паметта при атеросклероза.

3. Кръвно налягане - със своите лечебни и лекарствени способности, цвеклото има силата да нормализира кръвното налягане - високото понижава, а ниското повишава;

4. Рак - в цвеклото се съдържа аминокиселината "бетаин", която има своя голям принос в борбата с ракови заболявания. Съществуват проучвания, според които , цвеклото предизвиква образуванато на канцерогенни съединения, които защитават от рак на дебелото черво и стомаха;

5. Запек - в цвеклото има известно количество целулоза, което помага за регулиране на движенията на червата. Ако се приема редовно сок от цвекло, това може да облекчи симптомите на хроничния запек;

6. Пърхот - цвеклото може да лекува и пърхота. В малка чаша сок от цвекло слагате малко оцет. След това тази смес се втрива в скалпа с леки, масажни движения. Така трябва да престоите 1 час, след това да се измиете;

7. Детоксикация/пречистване - холинът, който се съдържа в цвеклото, помага за изчистване на токсини, не само от черният дроб, но и от цялото тяло, особено, когато се прекали с алкохола.

8. Стомашни язви - ако смесите сок от цвекло с мед и пиете два-три пъти седмично преди храна, това ще помогне за бързото възстановяване след язва;

9. Заболявания на жлъчния мехур и бъбреците - сокът от цвекло, в комбинация със сок от моркови, пречистват тези два органа и се борят с болести по тях;

10. Подагра - подаграта е болест, която също може да бъде облекчена със сок от цвекло и с цвекло като цяло;

11. Черен дроб и жлъчка - прочистващите свойства на цвеклото и сока от него помагат за оздравяването на черния дроб, като го чистят от токсини и болести на жлъчката като жълтеница, хепатит, хранително отравяне, диария или повръщане.

12. Разширени вени - редовното пиене на сок от червено цвекло запазва еластичността на артериите и предотвратява образуването на разширени вени.

Не забравяйте да включите цвеклото в ежедневното си меню, а ние препоръчваме да опитате от следните рецепти с цвекло:

- витаминозна салата;

- мариновано цвекло;

- ферментирало цвекло;

- супи с цвекло;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати