Gotvach.bg»Съвети»Какво съдържа пъпешът?

Какво съдържа пъпешът?

Какво съдържа пъпешът?

Пъпешът е една от най-старите земеделски култури. Известен е още от времето на Вавилон. У бас и в Европа е пренесен от древните гърци и римляни.

Пъпешът е плод, който обича светлина и топлина. Едър плод, който освен това е изключително вкусен. На тегло може да достигне от 0.500 до 12 кг. На форма пъпешите могат да бъдат елипсовидни, топчести или цилиндрични.

Цветовете на тези вкусни плодове могат да бъдат кремав, бяло-зеленикав, златист и оранжев.

Хранителни качества на пъпеша

Пъпешът може да бъде както много сладък - така и безвкусен. Може също да бъде много ароматен, а може да е и без никакъв аромат.

Полезни вещества в пъпеша

В зрелият пъпеш се съдържат бързи въглехидрати - глюкоза, фруктоза и захароза. Вътрешната част на пъпеша, неговото "месо" съдържа в себе си голямо количество витамини от група В, витамин С, калий, магнезий, желязо, калций, селен и други вещества, които въздействат много добре на хомеопатичните органи, сърдечно-съдовата система, жлезите с вътрешна секреция.

Пъпешът помага за доброто функциониране на тимуса и щитовидната жлеза, а това, от своя страна, поддържа имунната система в добро здравословно състояние. В пъпеша се съдържат пектин и нишесте, които не се усвояват от нашата храносмилателна система. Имат обаче свойството да абсорбират вредните вещества в червата и да ги премахват от организма. Този вкусен плод има силата да подобрява перисталтиката на червата.

Пъпешът е много полезен, защото освен всичко друго и съдържа фолиева киселина. Тя подпомага образуването на кръвни клетки от нашия костен мозък и стимулира отделянето на солна киселина в стомаха.

В 150 грама пъпеш се съдържа достатъчно количество фолиева киселина за деня, необходима на организма. Това значи, че жени, които искат да забременеят, бременни са, също и за деца и за хора с хронични заболявания пъпешът е абсолютно задължителен. В същите 150 г от плода има още калий, магнезий и един много рядко срещан минерал - германий. Всички те са необходими за нормалната функция на сърцето, бъбреците.

Съдържащите се в пъпеша калий и магнезий са много повече, отколкото в краставицата, крушата и зелето като количество. И двата минерала могат да понижат кръвното и нивото на холестерола. Германият е микроелемент, който отговаря за поддържането на младостта на нашите клетки.

Фруктозата, съдържаща се в пъпеша, варира в зависимост от това колко е узрял той. В него се съдържа такова количество глюкоза, което е достатъчно, за да се поддържа нивото на глюкоза в нормални граници.

Състав на пъпеша

- Въглехидрати - фибри - 0.80 г; нишесте - 0 г; захари - 8.12 г; галактоза - 0 г; глюкоза - 2.68 г; захароза - 2.48 г; лактоза - 0 г; малтоза - 0 г; фруктоза - 2.96 г;

- Мазнини - мазнини- 1.14 г; мононаситени мазнини - 0 г; полинаситени мазнини - 0.06 г; наситени мазнини - 0,04 г;

- Витамини - витамин А 50 IU; вит. В1- 0.04 мг; вит. В2- 0.01 мг; вит. В3- 0.42 мг; вит. В4 - 7.60 мг; вит. В5 - 0.16 мг; вит. В6 - 0.09 мг; вит. С - 18 мг; вит. Е - 0.02 мг; вит. К1 - 2.90 мг;

- Аминокиселини - аланин - 0.04 г; аргинин - 0.01 г; аспаргинова киселина - 0.09 г; валин- 0.02 г; глицин- 0.02 г; глутамин- 0,15 г; изолевцин - 0,01 г; левцин - 0.02 г; метанин - 0.01 г; пролин - 0.01 г; серин - 0.02 г; тироцин - 0.01 г; треонин - 0.01 г; трипофан - 0.01 г; фенилаланин - 0.02 г; хистидин - 0.01 г; цистин - 0,01 г;

- Mинерали - желязо - 0.17 мг, калий - 228 мг, калций - 6 мг; магнезий - 10 мг, манган - 0.03 мг, мед - 0.02 мг, натрий - 18 мг, селен - 0.70 млг, фосфор- 11 мг, цинк- 0.09 мг.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати