Ако се питате каква е разликата между колаген и желатин, то следващите редове са за вас. Ще обясним подробно приликите и разликите между колагена и желатина.
Желатин
Желатинът се получава от кости и по принцип представлява парченца колаген. Желатинът най-често се използва в кулинарията и промишлената индустрия. В правенето на лекарства, желатинът бива използван като средство, което помага. Той служи за направата на обвивките на хапчетата, а това, че има свойството да желира, го прави идеален и се използва за направата на свещички. Желатинът обаче не може да бъде използван като лекарство. Това е основната причина за голямата разлика в цената на колагена и желатина.
Колаген
Колагенът или по-точно казано колагеновият хидролизат има много доказани ползи, също така помага на нашите кости, стави и кожа. От незапомнени времена хората знаят, че колагенът е изключително полезен за нашето здраве. Той също като желатина представлява колагенови парчета, които много по-бързо и лесно се усвояват от нашия организъм.
Колагенът се извлича от колаген тип 1 - това е колаген, който се намира в нашите кожа и кости. Този вид колаген е съставен от 95 на 100 белтъци. В него се съдържат 18 аминокиселини, 9 от които есенциални. В него се съдържат и аминокиселините глицин, пролин и хидроксипролин.
Що се отнася до ставите и износването на сухожилията, те водят до много промени. Засегнати са най-вече коляното, тазобедрената става и дисковете между прешлените.
- И колагенът, и желатинът са два протеина от изключителна важност, защото отговарят за доброто здравословно състояние на нашите кости, кожа, стави и черва. Колагенът в организма се произвежда по естествен начин, докато не навършим 25 години. След това обаче трябва да се приема или чрез хранителни добавки или с храната;
- От двата протеина желатин и колаген колагенът е най-разпространеният в нашия организъм. Той се съдържа най-вече в съединителните тъкани като кожата, костите, зъбите и ставите. Неговата роля е да поддържа структурата, здравината и стабилността на тялото;
- Желатинът, от своя страна, е протеин, но само от части. Получава се чрез разграждане на части от колагена, когато се варят или готвят кожа на животни, хрущяли и кости;
В заключение ще кажем, че и колаген, и желатин имат едни и същи характеристики и ползи за нашето здраве, но се различават доста по начина им на прилагане. Няма как да сменим желатина с колаген, особено в готвенето и правенето на желирани десерти, желирани торти, желирани кремове.
Коментари