Ориз с месо се готви доста лесно, стига да знаем правилните техники и някои малки хитринки. Когато ще готвите това ястие, първо трябва да изберете месото и ориза, с които ще готвите.
Може да използвате всякакъв тип месо, но е важно да знаете каква термична обработка изисква и колко време трябва да се готви. Може да сложите всички продукти за това ястие във фурната и така да го сготвите, като предварително сте си мариновали месото.
А ако искате да стане по-вкусно, може да запържите скилидка чесън, после да добавите лук, моркови, праз, чушки или друг зеленчук по избор. Може също първо да запечатате месото в мазнина и след това в същата мазнина да сложите зеленчуците.
Така те ще поемат от мазнината и вкуса, които е пуснало месото. След това може да добавите ориза и да го запържите за кратко, докато стане прозрачен. Ако ще готвите пилешко месо с ориз, може да сложите пилешки бульон на кубче, или ако сте сварили месото предварително - може да сложите от бульона, в който пилето се е варило.
Подправките за ориз с месо варират, според това какъв ще е видът месо, с който ще го готвите. Може да сложите прясно смлян черен пипер или такъв на зърна, чубрица, мащерка, може да добавите и розмарин, магданоз или куркума, ако искате малко ориенталски вкус.
Всичко е въпрос на предпочитания и въображение.
Хубаво е да имате представа също и за колко време ориза, който използвате, ще стане готов. В повечето случаи месото изисква повече готвене от ориза и за това е хубаво и двата компонента да минат през предварителна обработка.
Може да задушите месото до полуготовност, както и ориза и после да ги сложите за кратко във фурната.
А може и да ги сготвите ориз с месо в тенджера, ако месото е нарязано на кубчета. Ако ще готвите цели части от избраното животно, най-добре е това да става на фурна. Времето за готвене е различно, но обикновено отнема около 40 минути до час.
Вече знаете как да сготвите ориз с месо. Изпробвайте нови вкусове и техники в кухнята и опитвайте рецепти като:
- кюфтета с ориз;
- печено свинско с ориз.
Коментари