Gotvach.bg»Съвети»Как да запечатаме пържолите при готвене?

Как да запечатаме пържолите при готвене?

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
873
Как да запечатаме пържолите при готвене?

За всеки любител на месото е удоволствие да се наслади на една хубава и крехка пържола, запазила сочността, вкуса и есенцията си.

Макар и приготвянето ѝ да е елементарно, то понякога може да се увенчае с неуспешен резултат, ако не бъдат спазени точните кулинарни техники и температура на готвене.

Има си и други важни условия, за които ще споменем накрая, а сега ще се концентрираме върху първата и може би най-важна стъпка - запечатване на пържолите.

Под този кулинарен термин стои един метод, който представлява вид предварителна обработка на месото, за да образува коричка, под която соковете на пържолата във вътрешността да се запазят и да не и позволяват да изсъхне и стане жилава. Именно заради това се нарича и запечатване.

Този метод се осъществява на тиган,с много малко мазнина и задължително при висока температура.

Защо е нужно това?

Ако температурата е ниска, месото ще започне да изпуска течност, тоест всичките му сокове ще се отделят и в резултат ще имаме жилава и безвкусна пържола.

Затова запечатваме на силен огън, за да се образува моментална коричка, която няма да пропусне течността от вътрешността.

Този процес се характеризира и с това, че особено при по-тънките пържоли е строго забранено да се обръщат няколко пъти в тигана, а просто се оставят да се пекат до златист загар от едната страна, след което се обръщат от другата. В такива случай следваща термична обработка дори не е необходима, независимо дали става въпрос за телешки, говежди, свински или пилешки пържоли.

При по-дебелите пържоли обикновено след запечатване следва още една процедура, която може да продължи в същия тиган, но при редуциране на температура, за да се сготви и вътрешният слой до желаната степен.

Вторият етап от готвенето може да се осъществи и на фурна, която задължително трябва да е предварително загрята.

Готовите сочни пържоли, за да останат наистина такива, се оставят да починат няколко минутки, преди да бъдат нарязани.

Ето и още някои бързи съвети при запечатване на пържоли:

- Преди да започнете да запечатвате своите пържоли, ги оставете на стайна температура за известно време. Това важи най-вече за тънки или средно дебели отрязъци месо. Това ще ви подсигури по-равномерно изпичане и месото няма да остане сурово отвътре;

- Посолете едва тогава, когато коричката от запечатването вече се е формирала. Тоест поръсете със сол чак след като обърнете и върху вече запечената страна.

Ако обичате да си хапвате пържоли или чакате гости, препоръчваме да опитате от тези:

- пържоли със сос;

- пържоли с гъби;

- пържоли на фурна;

Успех!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 3
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен