Елдата много често бива наричана "зрънце за милиони". И това никак не е случайно. Това име й е сложено поради високото съдържание на витамини и минерали и поради факта, че тя е подходяща за консумация от хора, които спортуват и такива, които искат да поддържат оптимални килограми.
Видове елда:
Съществуват няколко вида елда - многогодишна, обикновена и татарска. Обикновената елда може да се срещне и с името гречка. Това име идва от Русия, защото там хората я консумират най-много. По принцип за родина на елдата се смята Индия, но както казахме в Русия е една от най-консумираните храни.
Състав на елдата:
- в 100 грама от вкусната елда се съдържат: протеини /14 %/, захари /2.5 %/, мазнини /3%/, фибри /1%/, витамини А, В, Е и РР, минерали - калций, йод, фосфор, бор, цинк, магнезий, също и някои органични киселини;
- елдата съдържа в себе си много аминокиселини, а това, че в нея няма глутен я прави идеална храна за диети, в които глутенът се изключва;
Полезни свойства на елдата
- в елдата има голямо количество белтъчини, което подпомага повишаването на издръжливостта на мускулите;
- това, че в нея има голямо съдържание на флавоноиди, прави елдата много добър помощник срещу стареенето на клетките;
- ако хапвате елда редовно, това ще подхрани вашата кожа, коса и нокти, защото в нея има високо съдържание на витамини и минерали;
- елдата помага много на хора, чиято перисталтика е нарушена, защото съдържа фибри и пектин;
- елдата има силата да нормализира нивата на кръвната захар;
- желязото и лецитинът в елдата подобряват работата на черния дроб и панкреаса и увеличават съпротивителната сила на нашия организъм.
В заключение ще кажем, че с елда не бива да се прекалява, защото много често може да доведе до алергична реакция, но пък не пречи от време на време да опитвате от нашите вкусни рецепти с елда.
Коментари