Колко калории имат слънчогледовите семки?

Колко калории имат слънчогледовите семки?

Слънчогледовите семки са много вкусни и са любими на малки и големи. Освен това семките са богати на омега-6 и омега-9 мастни киселини, както и минералите мед, фосфор, магнезий, манган, витамини Е и В1. Те помагат за намаляването на плаките по стените на кръвоносните съдове, имат отлично антиоксидантно действие, предпазват от свободните радикали и вредите от тях.

Линоленовата киселина в семките е с доказана ефективност в предпазването срещу ракови заболявания и инфекциозни болести. Дотук всичко звучи много добре, но колко ли са калориите в тези иначе така полезни семки?

Ако спазвате диетични режими и внимавате с приема на калории, ще останете неприятно изненадани. Само в 100 г слънчогледови семки има около 570 калории, което си е доста сериозен брой. Печени семки, но без сол и мазнина дават на организма около 580 калории, а ако искате да се насладите на печени семки със сол и мазнина, със 100 г от тях ще погълнете около 590 калории.

Затова е най-добре да не прекалявате с хапването на слънчогледови семки, колкото и да са ви вкусни. Не ги изключвайте от менюто си, защото са много полезни за здравето, но разделяйте приема на 100 г семки на няколко пъти и то не в рамките на един един.

Рейтинг

3
Общо 2 гласували
5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати