gotvach.bg»Съвети»Какво да правим, ако съдомиялната е запушена?

Какво да правим, ако съдомиялната е запушена?

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Мастър Шеф
802252071837
Какво да правим, ако съдомиялната е запушена?

Ако вашата съдомиялня машина е запушена, не се притеснявайте. Следавйте съветите, описани тук, и всичко ще бъде наред.

Съдомиялната машина, както и нашата мивка или душ, може да се запуши. Причините за това могат да бъдат много. Както това, че не сте почистили съдовете от храната, преди да ги сложите вътре и някои други причини. А ето какво да правите, ако това се случи:

1. За да нямате подобни проблеми с вашата съдомиялна машина, трябва всеки ден да я поддържате чиста. Ако обаче в нея има застояла вода, може да се опитате сами да индефицирате проблема, преди да се свържете със специалист. Преди обаче да разбере къде е проблемът, трябва да я изключите от електричеството и да спрете подаването на вода към нея. След това трябва да разберете от къде идва проблемът- това може да се дължи на запушен филтър или дренажна помпа;

2. Изцедете вашата съдомиялна машина. Трябва да премахнете водата, която е застояла от машината. Това ще стане с помощта на гъба, чаша и леген. Сложете кърпи или шванти на пода, за да не се намокри и да се подхлъзнете. След което извадете щепсела на машината от контакта и махнете маркуча, с който се източва водата. Той се намира на гърба на машината. Вземете леген и кърпи. Трябва да държите маркуча на високо, така че да не изтече цялата вода. Сложете легена отдолу и тогава сложете маркуча в него и източете напълно машината. Премахнете остатъците от храна, ако има такива. След като машината вече е източена, върнете маркуча на мястото му.

3. Почистете всички части на вашата машина. Първите елементи, които трябва да изчистите, са филтрите и пръскащите рамена. Филтърът трябва да се развие по посока на часовниковата стрелка. След това развийте пръскащите рамене - едно отгоре и едно отдолу. Измийте частите в гореща вода със сапун с малка четка или клечка за зъби. Пуснете кратка програма за изплакване на машината, без да слагате вече измитите части. Сложете всички части наново, ако машината се е изчистила добре и вече няма застояла вода. Ако това не свърши работа, се свържете със специалист, защото причина за запушването на съдомиялната могат да бъдат дренажната помпа или дренажният клапан.

4. Какви продукти могат да се използват за отпушването на съдомиялната машина? Гореща вода със сапун може да свърши работа, но ако се натрупат прекалено много мазнини, може да използвате по-ефективни средства като например може да смесите содови кристали с много гореща вода. Така получената паста се поставя и се оставя да престои няколко минути. За отлаганията на котлен камък на дъното на машината сложете две чаши бял оцет и оставете да подейства една нощ. Смесица между сода бикарбонат, сол и бял оцет също могат да помогнат в тази ситуация, но трябва да се ползва много внимателно за да не засегне тръбите на машината.

5. За да не се стигне до запушване на вашата съдомиялна машина, трябва всеки ден да я поддържате чиста. Ето как:

- Винаги премахвайте остатъците от храна по съдовете, преди да ги сложите в машината;

- Не слагайте съдове, по които има етикети, които евентуално могат да се отлепят и да запушат вашата машина;

- Редовно чистете филтъра и решетката;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати