Зелето помага или вреди при подагра?

Зелето помага или вреди при подагра?

Подаграта е сериозно заболяване, което е причинено от повишаване на нивата на пикочната киселина в кръвта, което води до отлагане кристали. Симптомите на заболяването включват болки в ставите и камъни в бъбреците. Освен приемът на медикаменти, болният от подагра задължително трябва да спазва хранителен режим, който да помага за облекчаване на състоянието. Важно е пациентът да знае кои са забранените и кои са разрешените храни.

Сред абсолютно забранените храни са тези, които съдържат пурини – тежки меса, пушени и твърде солени храни, пържени ястия, всякакви карантии (черен дроб, бъбреци, език, мозък). Колбасите, месните и рибни консерви. Но как стоят нещата със зелето, може ли да се консумира при подагра или не?

Бялото зеле е сред разрешените храни при подагра. Разбира се, то не трябва да е пържено. Може да го задушите леко или да го консумират в суров вид на салата заедно с моркови, магданоз. Сокът от зелето даже е много по-добър вариант, но е хубаво да го смесвате с други зеленчуци. Киселото зеле и туршиите не са препоръчителни.

По отношение на червеното зеле нещата стоят по съвсем различен начин. То трябва да се избягва. Други забранени зеленчуци са спанак, чушки, репички, домати, гъби, ряпа.

Рейтинг

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати