Както неведнъж сме казвали, гъби Шийтаке растат по дърветата. Отглежда се в Югоизточна Азия, но напоследък стана много популярна и в Европа и в Америка.
Наричат Шийтаке също и императорски гъби, защото са били предпочитана храна на династия Мин поради нейните лечебни свойства. Както вече сме споделяли, гъбата Шийтаке е много вкусна и много полезна гъба.
Инкубационният процес при тези гъби трае между 6 и 10 месеца. А за да се подпомогне образуването на гъби, след като инкубацията приключи, пънчетата на гъбите се киснат във вода и се държат във вода.Очаквайте пънчетата да образуват гъба Шийтаке между 3-5 г.
В естествени условия тази гъба расте по дървото ший или кестен, откъдето идва и нейното име. Тя се храни с мъртва широкоилстна дървесина.
Характеристики на Шийтаке
- Шапката на гъбите е с диаметър 10-20 см, а формата е полусферична;
- Цветът на гъбите е тъмнокафяв, който, когато гъбата узрее, изсветлява;
- Пластинките на гъбите са бели, отначало са равни, а след като гъбата узрее, стават зъбчати.
Може да си приготвите много вкусни ястия с гъби Шийтаке, но никога не ги консумирайте сурови.
Коментари