Лабне е млечен продукт, характерен за кухнята на Близкия Изток, който наподобява крема сирене, кисело мляко и заквасена сметана. Най-често бива предлагано като малки топчета, които са потопени в мазнина. Мново вкусен е и се вписва в различни режими на хранене. А как да го използваме?
- По принцип лабне се използва като закуска или кето хранене, като с него се съчетават плодове. С него може да заместите заквасената сметана в някои ястия.
Лабне може по един много приятен начин да бъде допълнение към салати със сирене или салата от домати и краставици.
Този вид сирене може да се поднесе и върху крекери, брускети, пърленки на тиган и да бъде ордьовър на вашата вечеря. Възможностите са много и зависят от личните ви предпочитания.
А как се приготвя лабне?
Лабне може да си направите, като се смесят цедено кисело мляко със сол и някои други добавки по ваш вкус. След това се поставя в тензух, прави се вързоп и се слага в хладилник да се изцеди половин - един ден. Колкото по-дълго се отцежда, толкова повече заприличва на крема сирене. Може да стои и по-кратко и да го използвате вместо дип за чипс или млечна разядка.
А какъв е срокът на годност?
Най-добрият вариант е да консумирате лабне, колкото се може по-бързо, в рамките на няколко дни. Ако все пак искате да го съхраните за по-дълго, го сложете в мазнина. Цялото сирене изцяло трябва да "плува" в мазнина - така могат да издържат около месец-два. В мазнината може да сложите различни подправки.
Виж също кои са най-скъпите сирена в света, защо е полезно да ядем сирене и как се съхранява сирене.
Коментари