Кардамонът е една невероятна подправка, с много приятен вкус и аромат. Родината на кардамона е Индия. В индийската кухня се използва в големи количества, както и в Аюрведа. Кардамонът помага при афти в устата, проблеми с храносмилането, дори и при депресия. А за какво още може да бъде полезен, ще разберем в следващите редове.
1. Храносмилане. По своите полезни свойства кардамонът много си прилича с джинджифила. Поради тази причина е много полезен, когато имаме проблеми с храносмилането. Отварата от кардамон помага много при гадене, киселини, подуване на корема, газове, загуба на апетит, запек и др;
2. Кардамонът помага за детоксикация. Тази подправка е много полезна за бъбреците и пикочните пътища, поради факта, че стимулира естественото пречистване на организма.
3. При лош дъх. Хората в Индия дъвчат листата на кардамона свеж дъх;
4. Диуретик. Кардамонът притежава диуретични свойства, които са също голяма част от пречистването на тялото.
5. Кардамонът е полезен срещу депресия. В Аюрведа, кардамонът бива използван от векове, когато се изпитва тревожност, депресия, защото той има естествени антидепресантни свойства;
6. При настинка и грип. Леко пикантната подправка кардамон помага за лечение и облекчаване при настинка и грип. Отварата от кардамон може успешно да се бори с бронхит и кашлица;
7. Срещу рак. Проучвания сочат, че кардамонът има свойството да потиска растежа на туморни клетки и да допринася за предотвратяването на някои видове рак;
8. Понижава кръвното налягане. Поради фактът, че кардамонът е добър диуретик, той има силата да понижава кръвното налягане, след отстраняването на излишните течности и соли от тялото;
9. Противовъзпалително средство. Също като джинджифила и куркумата, които са роднини на кардамона, той има много добри противовъзпалителни свойства. Много бързо може да успокои подуването и болките в лигавиците, най-вече в гърлото, устата и слузните мембрани;
10. Афродизиак. Според традиционната медицина в Индия, отвара от кардамон дава на мъжете полова сила, същ така удължава ерекцията.
Преди всичко обаче тази подправка върши чудеса в кухнята. Ще се убедите в това, ако опитате сладкиш с кардамон, бисквити с кардамон и агнешко с кардамон.
Коментари