Gotvach.bg»Съвети»Как се яде октопод?

Как се яде октопод?

Как се яде октопод?

Октоподът не е храна, която чести присъства на българската трапеза. Видовете октопод наброяват 200. Има много малки октоподи, които са с размери около 5 сантиметра. Има и много големи, които могат да достигнат до 3 метра дължина.

Според някои учени октоподът е едно от-умните безгръбначни и е доказано, че има много добра памет. Месото на октопода е много деликатно и вкусно и затова се хапва навсякъде, където може да се намери - предимно в Средиземноморието. А как се яде правилно?

За да се консумира октоподът обаче, трябва да бъде приготвен както трябва, което значи, че си има тънкости за неговото готвене. Когато се улови един октопод, той се бие в скалите, за да може неговите мускули да се отпуснат и месото му да бъде по-крехко.

Има обаче и не толкова жесток начин. Вместо да се удрят, октоподите се слагат в пералня и се пуска центрофуга. Има и специални уреди, които са предназначени за тази цел.

Има рецепти, според които във водата, в която октоподът ври, се слагат и коркови тапи. Това се прави, защото в корковите тапи има специални ензими, които окрехкотяват месото.

Октоподът се вари на тих огън. Ако ще печете октопод на скара, преди това трябва да се свари много добре. Може също да бъде задушен, изпържен или паниран.

Октопод се яде се с вилица и нож, но може да се яде и с пръсти, ако така ще ви е по-вкусно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати