Елдата не съдържа глутен. Ястията с елда са диетични и здравословни. Елдата е наричана още „букова пшеница“, това име идва от приликата на малките триъгълни семена с по-големите семена на буково дърво и факта, че брашното от елда исторически е било използвано като заместител на пшеницата. В състава на елдата няма глутен.
Елдата е цъфтящо растение от типа на ревена и киселеца. В продължение на векове елдата е била важна култура на места, където вегетационния период е бил твърде кратък за отглеждане на пшеница, като Тибет, Северен Китай, Корея, Япония и Източна Европа. Елдата също често се използва във Франция за приготвяне на пикантни крепове, известни като „galettes“. Елдата може да се използва и за приготвяне на чай, бира и уиски. Тя е доста универсална съставка!
Елдата е богат източник на протеини, диетични фибри, витамини от група В и няколко хранителни минерала, включително ниацин, магнезий, манган и фосфор.
Тъй като в елдата няма глутен тя е подходяща за безглутенови рецепти.
Може да бъде важна част от диетата за всеки, който има разстройство свързано с глутен, цьолиакия, нецелиакална чувствителност към глутен, алергии към пшеница и херпетиформен дерматит.
Коментари