Родина на пъпеша е Азия, но в България е изключително обичан и отглеждан.
Той е не само вкусен, но е и полезен. Дали обаче е разрешен при гастрит, ще разберем в следващите редове. Дали може да се яде пъпеш при гастрит, пряко зависи от това в каква форма е заболяването:
- Ако имате остра форма на гастрит, яденето на пъпеш е забранено, защото той води до отделяне на още киселини;
- Ако имате по-спокойна форма на гастрит, хапването на пъпеш е позволено, но в малки количества;
- Ако гастритът е хроничен, трябва да се консумират плодове и зеленчуци, които помагат на лигавицата да произвежда солна киселина и помагат за усвояването на други храни;
Пъпешът има както положителни, така и отрицателни качества.
Ако пъпешът ви е позволен от вашият гастроентеролог, не трябва да консумирте повече от 100 г.
При гастрит пъпешът трябва да се консумира самостоятелно, без да се съчетава с други храни.
Вече знаете, че пъпешът е полезен само когато не се прекалява с него. Консумирайте с удоволствие и мярка, а за целта разгледайте предложенията ни за:
Коментари