Сьомгата има характерен оранжев, розов или червен цвят, благодарение на хранителните вещества, които поглъща: каротеноиди. Тези могъщи растителни пигменти имат силата да оцветяват плътта.
Когато сьомгата е прясно уловена, месото е ярко червено или розово. Процесът на съхранение, готвене и консервиране намалява наситеността на цвета.
Степента на оцветяване зависи най-вече от това дали сьомгата е дива или отглеждана във ферми.
Характерният цвят на дивата сьомга се получава благодарение на храната, която поглъща, подобно на фламингото. Хайверът на сьомгата също е розов до червеникаво-оранжев.
В зависимост от местообитанието си, всеки вид сьомга яде различна пропорция скариди и крил - богати на каротеноиди ракообразни, което определя различната степен на оцветеност.
След излюпване, розовата сьомга отива директно в морето, докато червената сьомга прекарва повече от година в прясна вода. Червената сьомга се нуждае от езеро с прясна вода, в което да расте.
Най-големите пасажи розова сьомга в света се намират в Югоизточна Аляска, където климатът е мек, съчетан с обилни валежи и наличие на хиляди къси потоци, стичащи се директно към морето.
Отглежданата във ферми сьомга няма достъп до този вид храна и цветът й е естествено бял или сив.
За да хранят рибите, фермерите често използват соеви и царевични пелети в комбинация с рибно брашно, приготвено от по-малки видове като скумрия.
Стремейки се да осигурят възможно най-добрата храна, тясно съобразена с тази на дивата сьомга и да отговорят на очакванията на потребителите, фермерите добавят малки количества астаксантин (каротеноид, подобен на каротен) към храната за сьомга, което подобрява качеството на рибата и води до обагрянето на филетата в характерния розов цвят.