Gotvach.bg»Съвети»От къде идва цветът на сьомгата?

От къде идва цветът на сьомгата?

МарияМария
Новак
2351
От къде идва цветът на сьомгата?

Сьомгата има характерен оранжев, розов или червен цвят, благодарение на хранителните вещества, които поглъща: каротеноиди. Тези могъщи растителни пигменти имат силата да оцветяват плътта.

Когато сьомгата е прясно уловена, месото е ярко червено или розово. Процесът на съхранение, готвене и консервиране намалява наситеността на цвета.

Степента на оцветяване зависи най-вече от това дали сьомгата е дива или отглеждана във ферми.

Характерният цвят на дивата сьомга се получава благодарение на храната, която поглъща, подобно на фламингото. Хайверът на сьомгата също е розов до червеникаво-оранжев.

В зависимост от местообитанието си, всеки вид сьомга яде различна пропорция скариди и крил - богати на каротеноиди ракообразни, което определя различната степен на оцветеност.

След излюпване, розовата сьомга отива директно в морето, докато червената сьомга прекарва повече от година в прясна вода. Червената сьомга се нуждае от езеро с прясна вода, в което да расте.

Най-големите пасажи розова сьомга в света се намират в Югоизточна Аляска, където климатът е мек, съчетан с обилни валежи и наличие на хиляди къси потоци, стичащи се директно към морето.

Отглежданата във ферми сьомга няма достъп до този вид храна и цветът й е естествено бял или сив.

За да хранят рибите, фермерите често използват соеви и царевични пелети в комбинация с рибно брашно, приготвено от по-малки видове като скумрия.

Стремейки се да осигурят възможно най-добрата храна, тясно съобразена с тази на дивата сьомга и да отговорят на очакванията на потребителите, фермерите добавят малки количества астаксантин (каротеноид, подобен на каротен) към храната за сьомга, което подобрява качеството на рибата и води до обагрянето на филетата в характерния розов цвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати