Защо се слага захар в туршията?

Защо се слага захар в туршията?

Туршиите са емблематични за българската кулинарна традиция. Всяка есен редица домакини запретват ръкави и започват да приготвят любимите на семейството царска туршия, домашна лютеница и още редица други. Приготвянето им изисква време и търпение, но резултатът си заслужава всички усилия.

Все пак мнозина се чудят защо в солена туршия винаги се добавя определено количество захар? Това се прави по няколко причини. На първо място защото захарта е естествен консервант, който спомага процесите на консервиране на туршиите.

Захарта предпазва и от бързото разваляне на туршиите, ето защо както в сладка, така и в солени туршии има захар. Освен всички друго захарта подобрява нюансите на вкуса на любимата ни зимнина, затова няма как да я пренебрегнем. Не на последно място захарта е безопасен консервант.

Да не забравяме, че тя има свойството да регулира киселинността, която се получава заради количествата оцет и сол. Нали знаете, че когато правите доматен сос, винаги трябва да сложите малка лъжичка захар, за неутрализира киселинността? При туршиите нещата стоят по същия начин.

Вижте и няколко страхотни идеи за домашно приготвени туршии: Слънчева туршия с аспирин, Туршия с кисели домати, Туршия за зимата в бидон и Търновска туршия.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати