Всички познаваме чая като здравословна, вкусна, топла напитка, която да консумираме в студените месеци. Той има ободряващ ефект, като някои видове имат притежават дори лечебни свойства.
Истината е обаче, че чаят понякога може да се окаже не толкова полезен, а в някои случаи – отровен за организма. Затова се оказва важно да познавате начините за приготвяне на всеки вид чай и да се придържате към препоръките, дадени от производителя.
Когато сварите своя чай, препоръчителното установено време за престояване е 5 минути. Ако превишите с няколко минути този период, не е фатално, но в никакъв случай не е препоръчително.
Когато билковите и плодовите чайове се запарят по-продължително време, вследствие на топлата вода могат да се появят вредни микроорганизми, бактерии, плесени и други.
Препоръчително е подобен вид чай да се запари за около 5 минути, така че варенето да унищожи микробите, но не повече от това, защото има вероятност да се създадат условия за тяхното повторно появяване.
Ако консумирате зелен или черен чай, ви препоръчваме да избягвате изцяло процеса на запарване на чая или да го минимизирате в рамките на 1-2 минути.
Максималният допустим период на запарване при повечето чайове е 1 час, като при билковите чайове той може да продължи до 6 часа, но след него няма да получите желаните благоприятни ефекти от напитката.
Коментари