В голяма тенджера или тенджера под налягане, снабдена с клапан за регулиране на парата, кипнете напълнената 2/3 от тенджерата подсолена вода.
В подходяща купа смесете солта и кимиона. Добавете главичката и втрийте подправките равномерно върху месото.
Добавете лука и магданоза към врящата вода.
Поставете и агнешката главичка в тенджерата (ако изберете да готовите в тенджера).
Затворете плътно капака и варете месото за 3 и 1/2 до 4 часа или докато месото стане много меко и може лесно да се издърпа от костта.
Проверявайте нивото на бульона по време на готвене и добавете още вода, ако смятате, че е необходимо.
Ако изберете да сварите агнешката главичка в тенджера под налягане, първо, я поставете в нея, като предварително сте втрили в месото кимиона и солта.
Добавете водата (като напълните 2/3 от тенджерата), лука и магданоза. Затворете плътно капака и завинтете клапана за регулиране на парата. Гответе за около 2 часа или докато месото стане меко и може лесно да се издърпа от костта.
Преди да извадите агнешката главичка, задължително отвинтете клапана и изпуснете парата. Извадете агнешкия мозък и агнешкия език от главичката /обелете кожата от езика/.
Отделете и останалото месо от костта на главичката. Нарежете/накъсайте и подправете с масло, чесън на прах, черен пипер, червен пипер и гьозум, както и всичко, което е по вкуса ви.
Коментари