Gotvach.bg»Съвети»Как се прави сушен боб

Как се прави сушен боб

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94265
Как се прави сушен боб

Сухият боб е лесен за отглеждане и може да се съхранява след прибиране на реколтата за здравословна и вкусна храна през цялата зима под формата на любимите ни боб яхния, боб на фурна и т.н.

Има много ползи от производството на собствен и евтин протеин на зеленчукова основа. Фасулът е богат на витамини от група В, минерали и фибри.

Бобените шушулки се разстилат на чисто и слънчево открито пространство, където се сушат на въздух, като периодично се обръщат, за да се изсуши бобът равномерно. Сухият боб се прибира, когато "дрънка" в шушулката. Традиционно бобовите растения се привързват към стълб от един до два метра.

Сушеният боб изисква да се извади бобът от шушулките. За малки количества можете да направите това на ръка, като отворите шушулките. Следва зърната да бъдат почистени и сортирани.

За малки количества направете това също на ръка, като използвате сешоар, за да издухате остатъците и при необходимост да го доизсушите.

Съхранявайте сушения боб в сух и херметически затворен буркан/контейнер далеч от слънчева светлина.

Зърната е най-добре да се ползват през сезона, в който са прибрани, но те ще издържат няколко сезона, ако е необходимо.

Когато решите да сготвите боб, накиснете боба за една нощ в купа с вода.

Съотношението боб-вода при варене трябва да е 1:3. Сменете три води, когато го варите и винаги добавяйте гореща вода след смяната.

След третата смяна на водата, оставете боба да къкри, докато омекне в тенджерата, покрит с капак. Ще ви отнеме до 2 часа варене.

Добавете мазнина, моркови, домати, подправки.

Нелоша идея е и да си приготвите постен боб или пък, ако сте фенове на мръвката - боб с месо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен