Сушеният черен лайм е с малки размери, около 2-4 сантиметра в диаметър и е с кръгла до овална форма. Цветът на кората варира от жълтокафяв до тъмнокафяв, понякога изглежда почти черен. По тази причина продуктът се казва така. Вътрешността му е изсушена, тъмнокафяво-черна, чуплива и люспеста.
Сушеният лайм има остър аромат, когато се отвори, предлагайки сладко-тръпчив, остър цитрусов вкус с ферментирали, мускусни нюанси.
Как се прави сушен черен лайм? Изсушаването на плодовете лайм се прави, като се кипнат в подсолена вода за 5 минути и след това се сушат на слънце, във фурна или в дехидратор. Сушат се, докато кората покафенее и плодът се втвърди.
Сушенето на лайма на слънце може да отнеме няколко седмици, като при него плодовете стават сухи и чупливи отвън и губят горчивостта и киселината.
Сушеният черен лайм се ползва като подправка в иранската кухня и иракската кухня. Употребява се още в Йемен и Кувейт. Може да срещнете употреба на черен лайм и в индийските рецепти. Използва се цял и в смлян вид, за да добави мускусен, остър вкус към солени кулинарни ястия.
Придава цитрусов вкус, с лек опушен привкус на супи, месни ястия, ориз и яхнии с месо.
![Сушен черен лайм - как се прави и къде се влага](/files/lib/600x350/dried-limes.webp)
Сушени плодове лайм могат да се използват цели, като се пробиват няколко пъти с нож или вилица и се варят в супи, яхнии и други течни ястия. След като е готово ястието, подправката се изважда и изхвърля, защото има леко горчив вкус.
Те също така могат да се използват и в смлян вид и да се втриват върху меса, да се поръсват върху ястия с боб и ориз, или да се използват като заместител на смрадликата.
Сушеният лайм е подходящ за овкусяване на меса като птиче, агнешко, свинско, риба, а също и на зеленчуци - бамя, моркови, грах, царевица, домати, ориз, киноа, леща, нахут, копър, магданоз, джинджифил, куркума, чесън, шафран и шам фъстък.
Сушен лайм може да се съхранява в херметически затворен съд, без влага до три месеца.
Сушените плодове лайм са в основата на персийската кухня от древни времена. Жените бедуини са ги използвали за боядисване на прежди.
В арабската кухня черният лайм е основна съставка в ястия като кабса, ястия с ориз, ястия с булгур, а също се използва сушен лайм за приготвяне и на чай.
![Патладжан с булгур](/files/lib/600x350/aubergin-bulgur.webp)
Днес сушените плодове лайм възраждат популярността си чрез коктейлната индустрия, тъй като известни бармани създават напитки, използвайки смляната подправка.
Сушените плодове добавят богат вкус с ферментирали нюанси и при забъркване на коктейли. А вкусът се съчетава добре с по-тъмни, отлежали спиртни напитки като бренди и ром или плодови напитки като пунш и дайкири.
Коментари