Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Какво е МОМ - как се прави и къде се влага (машинно обезкостено месо)

Какво е МОМ - как се прави и къде се влага (машинно обезкостено месо)

Какво е МОМ - как се прави и къде се влага (машинно обезкостено месо)

Ако сте почитатели на здравословното хранене, то сигурно старателно четете съставките на продуктите, които закупувате. Научили сте се да избягвате такива, които съдържат прекалено много Е-та в тях, както и странни съкращения, които дори не знаете какво означават.

В следните редове ще ви запознаем именно с едно такова съкращение, което малко потребители са чували, а същевременно всички трябва да избягват. Ако държите на здравето си, разбира се и ако не сте вегетарианци, защото то касае потребителите на месни продукти.

Става въпрос за съкращението МОМ, което произхожда от механично отделяне на месото. Пресните мръвки, които виждате изложени по търговските щандове, независимо дали става въпрос за месо от бут, плешка и т.н., идват до нас след транжиране на животинския скелет. По костите обаче остават жилки и малки частици месо, което би могло да се използва.

МОМ кренвирши

За да може то да се отдели от костите, се прилага процес на подлагането му под налягане. В резултат структурата на остатъчния продукт се разрушава и то става толкова бедно на протеини и други хранителни съставки, че трудно би могло да се нарече месо. Т. е. превръща се в храна, която не съдържа почти никакви нутриенти и която не носи никакви ползи нито за здравето ви, нито би ви заситила.

Има два начина за механично отделяне на месото от костите - чрез високо и чрез ниско налягане.

Извличането на месото от костите чрез високо налягане се употребява единствено при направата на храните за домашни любимци. В случай че имате куче или котка например, обърнете внимание колко процента месо се съдържа в консервата, която сте му купили. Бихме се изненадали, ако той надвишава 4- 5% (освен ако не закупувате само специализирана храна за любимеца си, която често е по-скъпа от вашата собствена). Именно това представлява механично отделеното месо чрез високо налягане.

Отделянето на месото от костите при по-ниско налягане е една идея малко по-добър процес, при който все пак, ако се сдобиете с микроскоп, може и наистина да откриете частици истинско месо. Нищожни частици.

За да си представите малко по-нагледно как изглежда отделеното месо чрез ниско налягане, е достатъчно да си закупите кренвирши или така любимите на мнозина меки салами като Камчия или Хамбургски.

Какво е МОМ

На фона на всичко казано дотук, ще завършим и с една сравнително добра новина, а тя е, че европейските закони забраняват механичното отделяне на месо от дребен и едър рогат добитък. Така че, ако ви се дояде колбас от еленско месо например, то той би бил направен от ръчно отделено месо и наистина ще съдържа в себе си и протеините, и нутриентите, присъщи на същинското месо. Или поне така би трябвало да бъде…

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest