Gotvach.bg»Съвети»Има ли глутен в черния хляб?

Има ли глутен в черния хляб?

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Има ли глутен в черния хляб?

Глутенът е протеин, който се намира в пшеницата, ръжта, ечемика и овеса. Той е съставен от белтъците глиадин и глутенин, които на практика изграждат около 80 процента от белтъка в житното зърно. Глутенът е главната причина за развитие на глутенова ентеропатия.

Глутеновата ентеропатия засяга един на триста човека на възраст между 30 и 45 години. Те развиват непоносимост към глутена, а симптомите при някои от засегнатите са толкова силни, че се налага да търсят специализирана помощ.

Много хора, които страдат от глутенова ентеропатия, изваждат от менюто си белия хляб и го заменят с черен хляб, като смятат, че в него няма глутен, но това не е вярно.

Тъй като глутенът е главният протеин, който се съдържа в пшениченото зърно просто няма как да има безглугенова паста или хляб без глутен. Ето защо хората, които страдат от глутенова ентеропатия, не трябва да консумират черен хляб, а царевичен хляб, оризов хляб и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 2
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати