Колко време може да стои свинско, замразено във фризер, зависи от температурата и начина на съхранение.
Повечето фризери имат регулатор на температурата, с помощта на който можем да настроим температурата от 0 до -24 градуса. Например в камера с температура от 0 до -6 градуса свинско може да стои 2-3 дни, ако е свинско филе, а ако е парче с кост, периодът ще бъде намален до 24-48 часа.
При температура от -6 до -12 градуса филета, големи парчета или по- малки порции месо ще се запазят за 4 месеца.
Свинският джолан или свинската плешка няма да загубят вкуса и качеството си в рамките на шест месеца, ако във фризера се поддържа температура -18 °C.
При температура от -18 до -24 градуса филе или голямо парче месо могат да се съхраняват минимум 18 месеца, но структурата им може да се промени по време на дългосрочно съхранение на свинско във фризер.
Месото не може да седи във фризера твърде дълго. С течение на времето влакната губят полезни молекулни съединения.
Свинско месо може да се съхранява на -18 °C до 8 месеца с кожа и до 6 месеца без кожа, а ако температурата е -24, времето се удължава до 1 година.
С размразеното месо традиционно може да приготвите свински кебап, свинско със зеле или пък някоя домашна свинска супа.
Коментари