Според оценките на СЗО 422 милиона възрастни са живели с диабет през 2014 г., в сравнение със 108 милиона през 1980 г. Това означава, че разпространението на диабета в световен мащаб се увеличило неколкократно през последните две до три десетилетия.
Диабетът се определя като група заболявания, които причиняват необичайно метаболизиране на захарта, водещо до повишаване на нивата на кръвната захар. Липсата на информираност и късните диагнози затрудняват хората да управляват това състояние и ако то не се управлява добре, може да се стигне до усложнения.
Дисциплинираният начин на живот, редовните прегледи и поддържането на здравословно тегло са фактори, за които трябва да внимавате. Важно е да се спазва добре балансирана диета, включваща пълнозърнести храни, варива, плодове и зеленчуци и нискомаслени млечни продукти; освен това, избягването на наситени и трансмазнини също е от решаващо значение за управлението на диабета. Трябва да се приоритизират храни, богати на фибри и нисък гликемичен индекс (GI). Един плод, за който се казва, че е идеален избор за диабетици, е доматът.
Доматите предлагат набор от ползи за здравето и имат ниско съдържание на въглехидрати, за които трябва да се внимава при такива обстоятелства. Въглехидратите, особено рафинираните, се метаболизират бързо и причиняват скокове на кръвната захар.
Доматите не съдържат нишесте и също имат нисък гликемичен индекс. Те са заредени с калий, витамин С и ликопен (пигмент, който придава на доматите характерния им цвят; той помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания и влошаване на зрението с течение на възрастта).
Около 140 грама домати имат ГИ под 15, което ги прави отлична храна за диабетици. Всяка храна с ГИ по-нисък от 55 е полезна за тях. Доматите също имат ниско съдържание на калории, което помага да поддържате теглото си под контрол.
Вижте всички рецепти за диабетици, както и всички рецепти с домати, от които може да изберете правилната за вас.
Коментари