Грисът е продукт, който се получава от пшеница или царевица, но много по-пулярен е пшеничният грис. Той не е калоричен, което означава, че не се дебелее от консумацията му.
Нещо повече – грисът се преработва много лесно от организма и не наторварва храносмилателната система, което дори го прави подходящ за различни диети. Разбира се в чист вариант, а не приготвен на сладкиши. Кашата с грис не трябва да е овкусена с масло, захар или мармалад, защото по този начин се увеличава значително броят на приетите калории.
Освен че сам по себе си грисът е диетичен и нискокалоричен, той е и изключително полезен за здравето. В състава му влизат редица витамини от В-групата, калий, манган, калций, натрий, мед, желязо и други ценни вещества.
Не на последно място грисът има и едно много важно свойство – той извежда от организма мазнините. Все пак с консмумацията му не бива да се прекалява, защото е богат на глутен, който може да причини непоносимост, екзема и диария.
Коментари