Gotvach.bg»Съвети»Каква е разликата между саралия и баклава?

Каква е разликата между саралия и баклава?

Каква е разликата между саралия и баклава?

Баклавата е прочут десерт, който обикновено свързваме с турската кухня. Истината е обаче, че това ястие няма конкретизиран произход. То става известно в Месопотамия през 8 в. пр. Хр. По-късно се разпространява в Източните култури и навлиза на Балканския полуостров. Цялата философия на десерта е в точените кори, овкусени със сок, ядки и мед. Баклавата е вкусен и лесен десерт за приготвяне. Днес съществуват различни негови вариации, една от които е саралията.

Разлики между саралия и баклава

- Саралията е вид баклава, която се приготвя по сходен принцип. Основната разлика между нея и класическата баклава е начинът на оформяне.

При саралията се използва пръчка, която се набира, за да се получи формата на гъсеница. Тя се увива подобно на рулца. По този начин саралията добива вид на сладка вита баница, което е и основната ѝ специфика.

Противно на нея, класическата баклава се среща предимно нарязана на квадратни парчета.

В рецептите на двата сиропирани сладкиша няма никакви разминавания. И двата вида баклави се подчиняват на сходни принципи в приготвянето, а именно:

Разстилане на корите, след което се омазняват с малко олио. Отгоре се поръсват ядките и се слага следващият слой кори. След редуването им идва ред на сиропирането. Сиропът се приготвя предварително от захарта, водата и лимона. Вари се за 10 минутки, след което се оставя да се охлади. Когато баклавата се изпече и изстине достатъчно, се полива със сиропа и се оставя да попие.

Вижте още вкусни предложения за сладка баклава:

- гръцка баклава;

- баклава без захар;

- турска баклава;

- баклава без орехи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен