Има два начина за белене на скариди: на ръка или с кухненски ножици.
Метод №1 - Белене на скариди на ръка
Първо, издърпайте краката. Това не е строго необходимо и можете да премахнете черупката, без да премахвате краката, но е добре да се направи. Счупете черупката по долната страна (където скаридата е по-мека) и я отлепете. Работете с палци под черупката и я разчупете. Когато черупката се напука, ще можете да я отлепите от скаридите.
Издърпайте опашката. Опашката често може да бъде оставена за готвене и така става по-хубава презентация на вечеря, но премахването ѝ прави скаридите малко по-лесни за ядене. Ако искате да я свалите при беленето им, прищипете опашката там, където се среща с тялото на скаридите, и леко издърпайте. Останалата част от скаридите трябва да се извади чисто от опашката.
Метод №2 - Белене на скаридите с кухненски ножици
Нарежете горната част на скаридите с ножици. Поставете върха на ножицата между скаридата и горната част на черупката ѝ и започнете да режете черупката по дължината ѝ. Спрете, когато стигнете до опашката.
Обелете черупката. Обелете обратно черупката от двете страни на разреза и изхвърлете. Премахнете опашката, както при първия метод.
Нарежете скаридите по гърба им с нож. Внимателно прокарайте ножа си по гърба на скаридите. Не е нужно да режете много дълбоко - плиткото рязане е достатъчно. Потърсете вената (храносмилателния тракт на скаридата). Вената ще изглежда като дълга, песъчлива струна. Може да не откриете жилка във всяка скарида - това е добре. Издърпайте вената с ножа си за чистене. Внимателно издърпайте вената нагоре с върха на ножа си, като започнете близо до върха и продължите към дъното. Тя е доста еластична, така че обикновено не се къса. Ако се скъса, просто я вземете отново и продължете да дърпате.
С вече обелените скариди може да приготвите много вкусни рецепти като:
Коментари