Един от сигурните начини да впечатлите гостите си е да поднесете за десерт домашна торта с шоколадова глазура. За жалост, да залееш торта с шоколад звучи много по-лесно отколкото е всъщност. Шоколадовата глазура или шоколадовият кувертюр си имат своите тънкости при приготвяне и поставяне.
Важно е да уточним, че тортата се залива с шоколадова глазура, а не с някакъв шоколадов крем, която ще размекне блатовете ѝ и ще развали цялостния ѝ облик.
Шоколадова глазура за заливане на торти се прави от разтопен на водна баня шоколад, в който е добавено масло. Стандартната рецепта за шоколадова глазура включва още прясно мляко или растителна сметана, както и пудра захар.
Целта е от тези продукти да получите смес с гъстотата на палачинкова смес или боза, които веднага се изливат върху тортата и глазурата внимателно се изглажда с шпатула. След което се оставя на хладно, за да се втвърди и тортата е готова за поднасяне.
Коментари