Глогът е доста разпространено и добре познато растение, което се използва широко в целия свят. Плодовете му са известни със своите лечебни свойства.
Глогът цъфти през месец май. Периодът на цъфтеж е кратък, така че е важно да не пропускате подходящия момент за прибиране на реколтата. Не се препоръчва прибиране на реколтата при дъждовно време или сутрин, когато е паднала роса.
Откъснете венчелистчетата от пъпките и ги поставете върху слой пергамент или върху суха кърпа. Мястото за сушене на глога трябва да бъде на сянка, далеч от пряка слънчева светлина, с постоянно движение на въздуха. За да предпазите венчелистчетата от насекоми, покрийте ги с марля или тънка кърпа. По време на процеса на сушене на плодовете периодично ги обръщайте.
Методи за сушене на глог:
За сушене плодовете се берат, когато са напълно узрели и станат наситено червени.
Препоръчително е да берете червените плодове през сухо, топло, слънчево време.
След бране плодовете не се измиват, а се сортират внимателно. Отстраняват се дръжките, изхвърлят се потъмнели, неузрели плодове и повредени от птици и насекоми. След това започват да се сушат. Има няколко начина на сушене на глог:
- на въздух;
- във фурната;
- в електрическа сушилня.
Условия за съхранение:
Съхранявайте изсушения глог в торбички от плат и в плътни хартиени торби. Стъклени и дървени съдове също са подходящи за съхранение. Правилно изсушените плодове могат да се съхраняват до две години при спазване на следните условия за съхранение:
- тъмно хладно място;
- сухо място;
- липса на влага и мухъл;
- липса на външни миризми.
А в тази статия вижте повече за Чай от Глог - за какво е полезен.
Коментари