Gotvach.bg»Съвети»Как да изсушим глог?

Как да изсушим глог?

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94265
Как да изсушим глог?
Малка стъклена кутия за храна с капак
Практичен аксесоар за вашия дом:
Малка стъклена кутия за храна с капак
9.90 лв.

Глогът е доста разпространено и добре познато растение, което се използва широко в целия свят. Плодовете му са известни със своите лечебни свойства.

Глогът цъфти през месец май. Периодът на цъфтеж е кратък, така че е важно да не пропускате подходящия момент за прибиране на реколтата. Не се препоръчва прибиране на реколтата при дъждовно време или сутрин, когато е паднала роса.

Откъснете венчелистчетата от пъпките и ги поставете върху слой пергамент или върху суха кърпа. Мястото за сушене на глога трябва да бъде на сянка, далеч от пряка слънчева светлина, с постоянно движение на въздуха. За да предпазите венчелистчетата от насекоми, покрийте ги с марля или тънка кърпа. По време на процеса на сушене на плодовете периодично ги обръщайте.

Методи за сушене на глог:

За сушене плодовете се берат, когато са напълно узрели и станат наситено червени.

Препоръчително е да берете червените плодове през сухо, топло, слънчево време.

След бране плодовете не се измиват, а се сортират внимателно. Отстраняват се дръжките, изхвърлят се потъмнели, неузрели плодове и повредени от птици и насекоми. След това започват да се сушат. Има няколко начина на сушене на глог:

- на въздух;

- във фурната;

- в електрическа сушилня.

Условия за съхранение:

Съхранявайте изсушения глог в торбички от плат и в плътни хартиени торби. Стъклени и дървени съдове също са подходящи за съхранение. Правилно изсушените плодове могат да се съхраняват до две години при спазване на следните условия за съхранение:

- тъмно хладно място;

- сухо място;

- липса на влага и мухъл;

- липса на външни миризми.

А в тази статия вижте повече за Чай от Глог - за какво е полезен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен