Плакията е ароматно и засищащо основно ястие, типично за българската кухня. Обикновено плакията се поднася като предястие или като основно ястие. Характеризира се с ясно изразен вкус и миризма на чесън както и на други подправки, леко кисели. Плакията задължително се поднася охладена до стайна температура и дори студена.
При приготвянето на плакия продуктите за плакията първо се варят до омекване, след което се запичат във фурната, докато ястието остане само на мазнина, почти без сос.
Обикновено при приготвянето на плакия се използват различни варива, зелен фасул, картофи, гъби, тиквички, патладжани, риба. За обогатяване на състава, подобряване на цвета и вкуса, може да се добавят още моркови, целина, лук, чесън, лимони, магданоз и др.
При приготвянето на плакии, като тиквички плакия, патладжан плакия или плакия от гъби главният продукт се нарязва на тънки филийки или на кубчета и заедно с част от подправките се вари почти до пълно омекване. В това време останалите зеленчуци се задушават. Продуктите се объркват, нареждат в подходяща тава и отгоре се нареждат нарязани на колелца домати.
Плакията се пече на тих огън на фурна, докато излишната вода се изпари и ястието остане само на мазнина. Поднася се охладена. Непременно трябва до опитате класическата рецепта за шаран плакия, леща плакия и дори пиле плакия.
Коментари