gotvach.bg»Съвети»Суха мая - как се работи с нея и кога да я използваме

Суха мая - как се работи с нея и кога да я използваме

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
931831k
Суха мая - как се работи с нея и кога да я използваме

Активната суха мая е чудесна за използване в хляб, който може да се приготви бързо, както и за постни хлябове като багети и кифли. Тя е удобна, защото има по-дълъг срок на годност и е по-лесна за съхранение.

Активната суха мая е фина, гранулирана субстанция, която се намира в пакети или буркани във вашия магазин за хранителни стоки.

Когато използвате суха мая у дома за печене на хляб, важно е, първо, да активирате маята.

Добавете 1 препълнена чаена лъжичка суха мая към около чаша топла вода (малко над телесната температура) заедно с половин чаена лъжичка захар, малко мляко и разбъркайте.

Оставете чашата покрита с влажна кърпа или домакинско фолио, за да се активира маята. Това отнема около 15 минути. Маята трябва да образува мехурчета. И вече е готова за употреба във вашата рецепта.

Ако няма мехурчета и дрождите са суспендирани на повърхността на водата, тогава дрождите вече не са жизнеспособни. Причината може да е неправилно съхранение или температурно влияние. В този момент е най-добре да го хвърлите маята и да купите нова суха мая.

Ключово е да не добавяте сол директно към маята, тъй като това ще деактивира маята. Ако солта се добави заедно с брашното, водата и другите съставки, маята ви ще е активна и ще работи много по-добре.

За сметка на това обаче малко добавена захар помага на маята да се захрани.

Сухата мая работи също толкова добре, колкото прясната мая в по-голямата част от рецептите за хляб, стига първо да се активира по този начин. Това е първата стъпка в повечето рецепти за хляб и като се уверите, че маята е правилно активирана, ще осигурите мека и добре втасала питка.

С активирана мая може да приготвите:

- вкусни кифлички;

- пухкави понички;

- или кренвиршки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати