Портокалите са едни от най-полезните цитрусови плодове. Те са богати на захари, лимонена киселина и витамин A, витамин C и витамин E. Именно благодарение на витамин C организмът ни усвоява въглехидратите, мазнините и протеините.
Освен това витамин C, който е познат и като аскорбинова киселина, има способността да укрепва кръвоносните съдове и ускорява заздравяването на рани.
Витамините и микроелементите, които се съдържат в портокалите, способстват за намаляване на отоците по тялото, преодоляване на обща слабост, влошено храносмилане, бронхиални инфекции и др.
Добрата новина е, че полезните свойства на портокалите се запазват и при приготвянето на фреш от портокал. Има много начини за приготвяне на фреш от портокал – от обикновеното изстискване на плода с помощта на преса за цитруси, до приготвянето на фрешове с кафява захар или мед.
Може да си приготвите фреш от портокал като просто изстискате добре измитите портокали и ги смесите с малко вода и мед или друг пресен сок. Но можете да приготвите фреш с портокали, в който сте сложили и корите им, които по правило също са пълни с полезни вещества.
За целта ви трябват 4 големи портокала, които се заливат с вряла вода, за да се отстрани восъка по корите им. След това портокалите се изсушават и прибират във фризер, където трябва да се замразят 6-8 часа.
След това портокалите се нарязват и смилат в кухненски робот или блендер, заливат се с 3 л студена преварена вода и се остават за около 10 минути. Получената смес се прецежда през гевгир е се добавя още 6 литра вода, 800 г кафява захар или 500 г мед, както и 30 г лимонена киселина.
Портокаловият фреш се разбърква и се разпределя в стъклени бутилки, които трябва да се съхраняват в хладилник.
Коментари