Мерджемекът представлява вкусна турска супа, която се приготвя от червена леща. Тя се приготвя изключително лесно и бързо, а освен това е много вкусна. Предлагаме ви една базова рецепта за мерджемек, за която са ви необходими 1 купа червена леща, 2-3 с.л. доматена паста, 1 глава лук, 2 или 3 средни на големина картофи, черен пипер, олио и сол на вкус. Това са основните съставки.
Запържете лука до златисто, прибавете ситно нарязаните картофи и ги запържете малко и тях. След това добавете лещата и налейте вода. Прибавете пюрето и варете до пълно сваряване на лещата.
Пасирайте супата и подправете с черен пипер. Ако е твърде гъста, може да добавите малко гореща вода. Предимството на червената леща, пред обикновената е, че се сварява много бързо и само за около 20-25 минути ще имате готова и поднесена кремсупа, която е много здравословна.
По желание добавете и малко чесън, лют или сладък червен пипер, джоджен и лимонов сок. Всичко зависи от индивидуалните ви предпочитания и вкусове.
Вижте и някои други много вкусни идеи с червена леща: Кюфтета от червена леща, Хумус с червена леща и Пиле с червена леща.
Коментари