Кафето е с естествено съдържание на кофеин. Въпреки че повечето хората целят точно енергизиращото действие на кофеина, когато посегнат към чашата кафе, има и такива които не понасят действието му и предпочитат да се насладят на нощта, без да губят от съня си.
Тогава идва на помощ безкофеиновото кафе. Но как се получава то? Има няколко различни метода, използвани, за да се премахне кофеинът от кафето. Вички от тях се правят, докато кафените зърна са все още зелени.
Процесът на премахване кофеина от кафето често се свързва с по-малко ароматно кафе, защото е малко трудно да се премахне само кофеинът.
Химичен метод на премахване на кофеина
Най-честите методи за декофеиниране включват химически разтворители, обикновено етилацетат или метилен хлорид. При директния метод кафените зърна се задушват на пара и след това се изплакват многократно с химическия разтворител, за да промие кофеин.
При индиректния метод химическият агент никога не докосва кафените зърна, а третира съдържащата кофеин вода, в която те са били накиснати с часове. След като кофеинът се извади от водата с разтворителя, разтворът с вкус на кафе се въвежда повторно в кафените зърна, което позволява много от маслата и ароматите да бъдат реабсорбирани.
Швейцарския воден процес
Друг метод, известен като Швейцарския воден процес, се основава единствено на филтриране на вода и въглерод. Кафените зърна, първо, се потапят в гореща вода, за да се извлекат кофеинът и ароматните им компоненти. След това първоначалните кафени зърна се изхвърлят, а получената богата на аромат вода (наречена екстракт от зелено кафе), преминава през въглероден филтър, който е оразмерен, за да улови само големите кофеинови молекули.
След това екстрактът се използва за измиване и филтриране на следващата партида кафе. По този начин кофеинът се филтрира от зърната, без да се прибягва до химични агенти и без те да губят много от ароматните си компоненти.
Методът на силно компресиран въглероден диосксид
Накрая идва методът на силно компресиран въглероден диосксид, в който се използва въглероден диоксид (CO2) при високи температури и налягане да действа както като газ, така и като течност. Този свръхкритичен СО2 достига в пукнатината на кафените зърна като газ, но разтваря кофеина като течност.
След като кафето е било напоено с вода, то е изложено на свръхкритичен CO2 в продължение на няколко часа. Кофеиновият СО2 втечнява и се изпарява, а след това зърната се преработват. Тъй като този метод оставя въглехидратите и протеините непокътнати, има по-малка промяна във вкуса, в резултат на премахване на кофеина.
И след немалкото информация, е време за вкусна практика. Ако ароматът на кафе ви привлича, разгледайте тези вкусотии за:
- кекс с кафе;
- крем кафе.
Коментари