Вероятно вече Ви е позната бензоената киселина като химикал. Бензоената киселина (европейското число на добавката в храните е E210), е ароматна, карбоксилова киселина, която не се използва често за запазване на храните поради трудната си разтворимост във водата.
Бензоена киселина, може естествено да се намери в ябълки, боровинки, сини сливи, сливи и др. Има два вида бензоена киселина. Първият вид е естествената форма, извлечена от растенията, и може да се използва като аромат.
Другият вид е най-използваният, получен от синтеза на толуол.
Бензоената киселина може да се добави и към козметиката и фармацевтичните продукти. Въпреки това основната ѝ употреба е като предшественик за синтеза на органични химикали в различни индустрии, като например в парфюми, пластмаси, багрила и така нататък.
Преди 30 години процентите и употребите на бензоена киселина на пазара са били, както следва:
- 60% е използвана за производство на фенол;
- 30% за капролактам в найлонови влакна;
- 5% за производството на натриеви, калиеви и калциеви бензоати;
- 3% за бензоилхлорид;
- 2% за алкидните смоли, бензоатните естери и др.
Към този момент няма голяма промяна в процентите. Бензоената киселина също се използва като фуражна добавка и в производството на фармацевтични продукти и пластмаси.
Може да се намери в следните хранителни продукти:
- Плодов сок;
- Туршия;
- Конфитюри;
- Сода.
Когато става въпрос за страничните ефекти на бензоената киселина, те обикновено се свързват с алергии и относно това дали тя се превръща в бензол, който е канцероген.
Тя може да предизвика дразнене и симптоми като обрив, зачервяване или дори парене в очите и кожата при контакт, а също и при вдишване.
Е210 е одобрена като безопасна съставка от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ), както и Съвместния експертен комитет на ФАО/СЗО по хранителни добавки (JECFA).
Коментари