Кафявият ориз е разновидност на ориза, който е изключително полезен за здравето, но често е пренебрегван. Той е богат на фибри и селен, предпазва от сърдечни проблеми, артрит, проблеми с щитовидната жлеза, стрес. Намалява нивата на лошия холестерол, стимулира производството на серотонин. Това са само част от здравословните ползи на кафявия ориз. Но как се приготвя и колко време се вари?
Кафявият ориз е много добра алтернатива на белия ориз, но се приготвя малко по-сложно. Първото, което задължително трябва да се направи преди пристъпването към термична обработка, е кафявият ориз да се измие много добре – поне три пъти в студена вода. Задължително бъркайте с ръка, за да сте сигурни, че сте измили ориза добре.
След това го накиснете във вода за поне 30 минути. В противен случай оризът няма да е вкусен и ще останете разочаровани. След това го отцедете от тази вода, залейте с чиста вода и сложете да се вари. Пропорцията ориз-вода е 1:2. След това се вари на умерен котлон около 40 минути. След като изключите котлона може да го оставите с капак още 10-15 минути.
Вижте и няколко идеи за приготвяне на кафяв ориз: Миди с кафяв ориз и босилек, Кафяв ориз с кимион и Кафяв ориз с моркови.
Вижте също колко време се пече кафявия ориз, трябва ли да се накисва кафявия ориз преди готвене и научи защо кафявият ориз е по-полезен от белия.
Коментари