Кафявият ориз се превръща във все по-здравословна алтернатива на обикновения бял ориз. Той е по-богат на фибри и минерали. Отличен избор е за хората на диета и тези, които искат да се хранят здравословно. Но има и своите минуси - изисква по-продължителна подготовка и варене.
Хубаво е да се накисне преди същинското подлагане на термична обработка, за да се свари добре и да не стане твърд или пък самото оризово ястие твърде сухо.
Колко време се кисне кафяв ориз преди готвене?
Желателно е да накиснем кафяв ориз за около 90 минути, след като сме го измили добре и почистили (в случай че това се налага). Когато се сложи в купа, се залива с вода, като количеството на течността трябва да е поне 4-5 сантиметра над зрънцата.
Ако имате време, може да киснете кафявия ориз и повече. Някои домакини го накисват във вода и го слагат в хладилника за цяла нощ. След това го премиват и го готвят според рецептата с кафяв ориз, която следват. Ако примерно трябва се вари, след накисването е готов за 15-20 минути.
Има много вкусни рецепти, където да го вложите. Например кафяв ориз със зеленчуци или кафяв ориз с гъби. Става и за оризови кюфтенца. Но каквото и да приготвяте, винаги следвайте инструкциите, които ще видите на самата опаковка на кафявия ориз.
Коментари