Gotvach.bg»Съвети»Колко време се кисне кафяв ориз преди готвене?

Колко време се кисне кафяв ориз преди готвене?

Колко време се кисне кафяв ориз преди готвене?
Мултифункционална отварачка 5в1
Практичен аксесоар за вашия дом:
Мултифункционална отварачка 5в1
17.00 лв.

Кафявият ориз се превръща във все по-здравословна алтернатива на обикновения бял ориз. Той е по-богат на фибри и минерали. Отличен избор е за хората на диета и тези, които искат да се хранят здравословно. Но има и своите минуси - изисква по-продължителна подготовка и варене.

Хубаво е да се накисне преди същинското подлагане на термична обработка, за да се свари добре и да не стане твърд или пък самото оризово ястие твърде сухо.

Колко време се кисне кафяв ориз преди готвене?

Желателно е да накиснем кафяв ориз за около 90 минути, след като сме го измили добре и почистили (в случай че това се налага). Когато се сложи в купа, се залива с вода, като количеството на течността трябва да е поне 4-5 сантиметра над зрънцата.

Ако имате време, може да киснете кафявия ориз и повече. Някои домакини го накисват във вода и го слагат в хладилника за цяла нощ. След това го премиват и го готвят според рецептата с кафяв ориз, която следват. Ако примерно трябва се вари, след накисването е готов за 15-20 минути.

Има много вкусни рецепти, където да го вложите. Например кафяв ориз със зеленчуци или кафяв ориз с гъби. Става и за оризови кюфтенца. Но каквото и да приготвяте, винаги следвайте инструкциите, които ще видите на самата опаковка на кафявия ориз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен