gotvach.bg»Съвети»Какво съдържа лукът?

Какво съдържа лукът?

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Мастър Шеф
1143192k
Какво съдържа лукът?

Всички ние знаем, че една вкусна манджа не може без глава лук. Какво обаче съдържа лукът и с какво е полезен този зеленчук, ще разберем в следващите редове. Лукът, както и чесънът спадат към семейство Лукови. Тук влизат и див лук и праз лук.

В лука, както и в другите членове на това семейство, се съдържат много витамини, минерали и силни съединения от растителен произход, а за тях има научни доказателства, че подсилват нашия организъм.

За лековитите свойства на лука се знае още от древни времена. Тогава той е бил използван при главоболие, сърдечно-съдови заболявания и рани и афти в устната кухина.

Лукът е наричан още кромид лук. Преди да изброим какво съдържа този полезен зеленчук, ще споменем за някои от ползите, които указва на нашето здраве:

- Лукът притежава бактерицидни и антисептични свойства;

- Помага в борбата с вирусите;

- Лук е добра храна за мозъка и кръвта;

- Лукът има способността да подобрява апетита, помага за по-лесното усвояване на храната от организма;

- Лукът значително увеличава способността на нашето тяло да се бори с редица инфекциозни заболявания.

Какво съдържа лукът

- аминокиселини - валин, левцин, метионин, треонин, трептофан;

В 100 г лук има:

- 40 калории;

- 1.10 г протеин;

- 9.34 г въглехидрати;

- 0.10 гмазнини;

- 1.70 г фибри;

- 4.24 г захари;

- 1.97 г глюкоза;

- 0.99 г захароза;

- 1.29 г фруктоза;

Витамини в лука:

- Беатин- 0.10 мг;

- Витамин А- 2 IU;

- Витамин В1- 0.5 мг;

- Витамин В2 - 0.03 мг;

- Витамин В3- 0.12 мг;

- Витамин В4- 6.10 мг;

- Витамин В5- 0.12 мг;

- Витамин В6- 0.12 мг;

- Витамин С- 7.40 мг;

- Витамин Е- 0.02 мг;

- Витамин К- 0.40 мкг.

Осигурете си ползите от консумация на лук, като редовно включвате в менюто си:

- салати с лук;

- пълнен лук;

- предястия с лук;

- лучена яхния.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати