Всички ние знаем, че една вкусна манджа не може без глава лук. Какво обаче съдържа лукът и с какво е полезен този зеленчук, ще разберем в следващите редове. Лукът, както и чесънът спадат към семейство Лукови. Тук влизат и див лук и праз лук.
В лука, както и в другите членове на това семейство, се съдържат много витамини, минерали и силни съединения от растителен произход, а за тях има научни доказателства, че подсилват нашия организъм.
За лековитите свойства на лука се знае още от древни времена. Тогава той е бил използван при главоболие, сърдечно-съдови заболявания и рани и афти в устната кухина.
Лукът е наричан още кромид лук. Преди да изброим какво съдържа този полезен зеленчук, ще споменем за някои от ползите, които указва на нашето здраве:
- Лукът притежава бактерицидни и антисептични свойства;
- Помага в борбата с вирусите;
- Лук е добра храна за мозъка и кръвта;
- Лукът има способността да подобрява апетита, помага за по-лесното усвояване на храната от организма;
- Лукът значително увеличава способността на нашето тяло да се бори с редица инфекциозни заболявания.
Какво съдържа лукът
- аминокиселини - валин, левцин, метионин, треонин, трептофан;
В 100 г лук има:
- 40 калории;
- 1.10 г протеин;
- 9.34 г въглехидрати;
- 0.10 гмазнини;
- 1.70 г фибри;
- 4.24 г захари;
- 1.97 г глюкоза;
- 0.99 г захароза;
- 1.29 г фруктоза;
Витамини в лука:
- Беатин- 0.10 мг;
- Витамин А- 2 IU;
- Витамин В1- 0.5 мг;
- Витамин В2 - 0.03 мг;
- Витамин В3- 0.12 мг;
- Витамин В4- 6.10 мг;
- Витамин В5- 0.12 мг;
- Витамин В6- 0.12 мг;
- Витамин С- 7.40 мг;
- Витамин Е- 0.02 мг;
- Витамин К- 0.40 мкг.
Осигурете си ползите от консумация на лук, като редовно включвате в менюто си:
- пълнен лук;
- лучена яхния.
Коментари