Съществуват много и най-различни рецепти за приготвянето на т.нар. второ вино.
Това второ вино се получава, след като се източи самотокът след ферментация. Добавя се вода и захар в джибрите, които са останали в бидона.
За да си направите хубаво вино, разбира се, ви трябва хубаво и качествено грозде. Много хора предпочитат да консумират второто вино пред първото. Второто вино се прави изцяло от сок от грозде. Причината за предпочитанията към второто вино е, че то е много по-леко от първото.
Важно е да знаете, че за да стане хубаво второ вино, не трябва да прекалявате с количеството вода, което използвате. За водата е важно да бъде наполовина на количеството на източеното първо вино. Ако например сте източили 100 литра вино, към това, което е останало като джибри в кацата, се добавят 50 л вода, в която сте разтворили 12-13 кг захар.
Като мярка можете да следвате 25 кг захар на 100 литра вода. От това количество се получава 50 литра второ вино с добро качество.
Технологията на приготвяне на второ вино
1. Първото вино се източва, след като вече е ферментирало;
2. Джибрите, които са останали, се заливат със захарен сироп, приготвен от 12.5 кг захар и 50 литра вода;
3. Към джибрите се добавя и калиев метасулфат, който като количество е между 5 и 10 г на 50 литра вода. Този сулфат се разтваря в 100-200 мл вода, след това се прибавя в съда и се бърка добре;
4. След като минат 6 часа, се прибавят и винени дрожди. Така престояват 20-30 минути. След което се източват 2-3 литра шира и в нея се добавят хидратираните дрожди. Трябва добре да се разбърка и престоява на топло най-малко 12 часа. На следващият ден се добавя към джибрите;
5. Ферментацията започва да действа след около ден-два, това зависи от температурата на въздуха. Колкото е по-топло навън, толкова е по-бърза ферментацията;
6. Когато процесът на ферментация започне да действа, зърната грозде започват да изплуват на повърхността. Трябва да се бърка много често- сутрин и вечер в продължение на 10-15 дни;
7. След като фермантацията бъде преустановена, джибрите се оставят за 5 дни, без да се бърка, след което виното трябва да се източи и да се прехвърли в друг бидон, за да протече така наречената "тиха ферментация", която трае 35-40 дни. Тук отново се слага калиев метабисулфат;
8. След като ферментацията приключи, виното вече е годно за консумация.
Виж също каква трябва да е захарността на виното, кога се източва виното и как да избистрим виното.
Коментари