Кремотартар може да се намери в почти всеки дом. Както бакпулверът и содата за хляб, кремотартарът ще помогне на печивата ви да бухнат, ако добавите щипка от него в тестото.
Това вещество може да бъде използвано и за почистване на някои от съдовете в кухнята. А точно какво представлява кремотартар, ще разберем в следващите редове.
Кремотартарът представлява вещество, което има форма на прах, сухо е и е бяло на цвят. Получава се като страничен продукт, когато гроздето ферментира.
Можете да го срещнете и под имената калиев битартрат, калиев хидрогенен тартрат или казано по друг начин - монокалиева сол на винена киселина.
Ако добавите това вещество към белтъци, които ще разбивате, или жълтъци и сметана за крем, това ще помогне те да се разбият по-бързо.
Когато се употребява заедно със сода за хляб, той става най-добрия набухвател и помага на пухкавите сладкиши, които печете, да се надуят добре.
Ако някога искате да изпечете нещо, но нямате набухвател, то смесете 1/4 ч.л. сода за хляб с 1/2 ч.л. кремотартар и ще получите 1 ч.л. бакпулвер.
Използвайте кремотартар в която и да е ваша любима рецепта за домашен кекс или любимите целувки.
Коментари