Ако се чудите как се прави любимата на поколения българи подправка самардалата, то в този съвет ще ви разкажем всичко, което трябва да знаете за тази ароматна подправка.
Самардалата е вид многогодишно тревисто растение, което е част от семейството на луковите растения. В буквален превод името на подправката означава чесън и в страните, които се говори английски език, тя се нарича honey garlik или казано на български - меден чесън.
Растението самардала на височина може да достигне до метър, но ако се отглежда на подходящи места, може да порасне и по-дълго. Цветовете на растението много зависят от климата, в който се отглежда. Могат да бъдат лилави на цвят, също и зеленекиво-бели. Някои хора го отглеждат като декоративно растение заради красивите му цветове.
Самардалата може да бъде срещана и с имена като див лук, кучи лук, стрижак, самадийска трева, самаритка и др. Ето и няколко лесни начина за това как да си направите самардала в домашни условия:
1. Първият начин е много лесен и бърз, но готовата подправка се съхранява във фризера - когато наберете самардала, трябва много добре да я измиете с ледено студена вода и след това да я поставите върху чиста кърпа, да изсъхне добре. Този процес трябва да трае 24 часа. След като са вече напълно изсъхнали, се режат на много ситно, или на по-едро, това зависи как вие ги предпочитате. Хубаво е да ги режете на открито място или такова, където има добре отворени прозорци, защото докато режете самардалата, ще поплачете доста. След като бъде нарязана, самардалата се поставя в малки пликове. Притискат се добре и се премахва всичкия въздух от тях. След това се прибират във фризера и могат да се ползват цяла година;
2. Вторият начин е малко по-труден и най-разпространен - след като сте набрали самардала и сте я изсушили за 1 нощ, се нарязват на около 2 см, се смилат с малко сол през месомелачка. Така ще имате подправка със сол, като този начин на приготвяне на самардала е един от най-приложимите и лесни за употреба след направа.
Ако имате 1 кг набрана самардала, към нея трябва да добавите 1 кг сол. След като самардалата се смели, се слага в плоски тави на много тънко и се слага на място, където е сухо, тъмно и проветриво да съхне.
Трябва да се разбърква няколко пъти в рамките на 4-5 дни. След като изсъхне напълно, можете да я сложите в някой тъмен буркан или ако желаете, можете да я счукате в хаванче, за да стане още по-ситна.
Така приготвената подправка самардала може да използвате във вкусни рецепти за:
- сотирани картофи;
- картофени кюфтета;
- печено пиле;
- боб на фурна.
Коментари