Gotvach.bg»Съвети»Какво е дижонска горчица?

Какво е дижонска горчица?

Какво е дижонска горчица?

Дижонската горчица се прави, като се смилат семена синап, а има и случаи, в които семената се запазват цели. Това семе е на растение, което е от семейството на зелето.

Едни от най-известните видове дижонска горчица в кулинарията са черната, бялата и кафявата.

Ако смелите семената синап и ги опитате, то ще има парещ и горчив вкус. Съдържащите се етерични масла, ензимите, микроелементите, протеините, както и витамините играят определяща роля за вкусовите качества на това растение.

Веществата, които се съдържат в него, имат много лечебни свойства и се използват в медицината за лечение и превенция на много болести.

През далечната 1747 година един майстор-готвач, на име Дижън, изобретява горчицата, като към нея са били добавени още аншоа, кисел сок от грозде, което е неузряло, и каперси.

От тогава до сега има много вариации на дижонска горчица, като някои добавят чесън, черен пипер, морски водорасли, естрагон и много други подправки.

И на въпроса какво точно е дижонска горчица, отговорът е много прост - това е обикновена горчица, към която се добавят много и различни съставки в различно съотношение.

А каква всъщност е разликата между обикновената горчица и дижонската?

Най-голямата разлика между обикновената и дижонската горчица е, че дижонската се прави от специални семена. Те се почистват много внимателно от техните люспи, за да придобият златист отенък.

Дижонската горчица се прави от цели семена, които не се мачкат. Има френски готвачи, които използват и смлени зърна, като им добавят различни билки и подправки, мед, за да може горчицата да има много добър аромат и нежен вкус.

За да стане горчицата мека, към нея се добавя бяло вино, което е направено от грозде, вместо от оцет.

Вижте как се прави дижонска горчица. А с нейно участие може да направите много дресинги за салати и сосове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати